Екип на в. "Български фермер" с. Бяло поле, Старозагорско

Верни на своя традиционен стил на тесни връзки с фермерите и интегрирания подход за действие в есенната кампания, хората от екипа на РАПИД КБ организираха мащабна демонстрация на техника, която обхвана всички елементи на сезонния агротехнически цикъл от дейности.

Тази иновативна визия беше приложена от РАПИД в комплексния показ на машини.

В рамките на внушително техношоу в Старозагорско бяха приложени в действие добри европрактики за управление на добивите от зърнени култури за лятото.

В с. Бяло Поле, община Опан, в полетата на фирма Авгандира агро комбайни и трактори на CLAAS и инвентари на АMAZONE показаха как да се жъне, оре, сее, тори и пръска при всякакви условия.

Един от важните акценти в демонстрацията на технологичната есенна линия, за която вече писахме в миналия брой на вестника, бяха пръскачките на германския гранд в сектора AMAZONE.

Гвоздеят беше самоходната пръскачка PANTERA, собственост на Авгандира. Водещият на демонстрацията край Бяло поле Николай Цеков, мениджър продажби на РАПИД, я представи лаконично така:

- Това е топ моделът на компанията и е с GPS. Флагманът на пръскачките на Амазоне е с вместимост на резервоара 4500 л и размах на щангите в работен режим 30 м.

На нивите на Авгандира е високата пръскачка с големия просвет от 170 см., с тегло 9,5 т - по-ниско от обичайното.

Това е съществен плюс, тъй като обикновените самоходни пръскачки /14-15 т/ с пълен резервоар стават много тежки /над 20 т/, лесно затъват, трудно се справят с влажни терени.

Затова PANTERA може да има по-голям резервоар и това не пречи на проходимостта й.

Тя е една от седемте, които работят в България. Едно от големите й предимства е патентованото окачване на шасито тип "тандем". Тя е на хидроамортисьори, които се регулират автоматично спрямо натоварването и количеството на работния разтвор в резервоара. Щангите винаги са стабилни и хоризонтирани спрямо посевите, посочи г-н Цеков.

Друго отличително качество на тези истински кораби на зелените полета е подчертаната икономичност.

Колеята се регулира автоматично от 180 до 240 см. Друго предимство -PANTERA е конструирана така, че транспортните й габарити да съответстват на ширината на пътищата у нас, което е много важно за земеделците.

Машините от показаната от Рапид и Авгандира есенна технологична линия отново доказаха качествата си на техника от най-висок ранг

- Това ли е една от машините, с които може да се прави печелившо земеделие, попитахме, там на полето, ГЕОРГИ ЗЛАТЕВ, управител на Авгандира агро, който е на 32 г., а преди 15 години за първи път се е качил на комбайн. Той е единственият във фирмата оператор на Lexion 780. Карал е всякакви машини. Сега работи и с PANTERA...

- Според мен най-важното за машините е това да работят на пълни обороти, без престои и много ремонти, и да си свършат работата, за която са взети, бързо и качествено.

Това е така, защото както ние, така и другите колеги зърнопроизводители, сме предприятия под открито небе и понякога един дъжд може да провали едногодишен труд.

Например, благодарение на комбайните на CLAAS тази година ожънахме 5600 дка за 5 дни. После още двойно толкова - като услуги. И сега нашето зърно е под навеса, в складовете ни.

Не зависехме от дъждовете, зърното ни е защитено, качествено е и чака своето време, за да бъде реализирано изгодно.

За самоходната пръскачка на AMAZONE мога да кажа, че сме много доволни от нейната работа. Мисля, че не сбъркахме, че я включихме в нашия машинен парк.

Тя поема основно работата по пръскането и така освобождаваме трактори за други дейности. Тук на демонстрацията стана дума за едно рекордно пръскане на 4000 дка за 24 часа.

При мен за 12 часа един човек, моят оператор, самичък напръска 2400 дка слънчоглед с нашата PANTERA, с гордост ни съобщи Георги, който е особено доволен, че разполага с пръскачка от такъв висок ранг.

На демонстрацията на есенната технологична линия РАПИД пусна в полето и други две пръскачки на AMAZONE - прикачна модел UX 3200 Spesial с вместимост на резервоара 3 400 л. с размах на щангите от 24 до 40 метра, в зависимост от модела. Произвеждат се и по-големи с резервоар 12 000 л, но те не намират приложение по българските полета. При тях се използват същите технологии както при PANTERA и имат също GPS. Показаната пръскачка беше агрегатирана с трактор Arion 620.

С трактор Arion 420 пък беше агрегатирана навесната пръскачка на AMAZONE UF 1801 с резервоар за препарата от 1100 до 2000 л, която е характерна с това, че има приспособление и за преден резервоар. При това решение има много добър баланс с нормалния резервоар и се постига висока стабилност на машината.

С двете пръскачки се затвори изготвената от експертите на РАПИД схема за демонстрация на най-необходимите подчертано продуктивни машини за есенните полски работи, включващи почвообработка, сеитба, торене, пръскане.

Така по най-разбираем начин РАПИД, заедно с Авгандира, показаха на повече от 70 земеделски производители-професионалисти реални възможности за постигане на технически и финансов успех на кампанията.