Немската селскостопанска асоциация (DLG) вече оповести на информационен форум в Хановер през септември т.г. имената на фирмите, носители на медали на предстоящото изложение Агритехника. Експерти от неутралната комисия за иновации на Агритехника 2015 избра 2 златни и 44 сребърни медалиста от общо 311 регистрирани иновации. Златните медали са награда за продукти, които имат концепция, а това означава интегрирани съвсем нови функции или значително подобрени вече познати процеси. От решаващо значение е:

- практическото им приложение

- предимствата им при управлението на работната сила в стопанствата

- подобрената енергийната ефективност

- опазването на околната среда

- улесняването и безопасността на работния процес.

Световният бранд Fendt получи златен медал за своята нова система за регулиране на налягането в гумите VarioGripPro.

VarioGrip Pro отговаря на тези критерии. Подобрението на системата за контролиране на налягането в гумите сега позволява промяна от 0.8 бара (при работа на полето) до 1.8 бара (при транспорт) в рамките само на 30 секунди. С това Fendt отговаря на клиентските изисквания за спестяване на средства и време, като едновременно позволява гъвкава и бърза смяна на работните операции. Обяснявайки своя избор журито заявява:

- Този бърз контрол на налягането намалява времето при транспорт, а при работа в полето по-ниското налягане щади почвата, тъй като се повишава контактната площ на гумите и се намалява тяхното приплъзване.

Сребърните медали са за продукти, претърпели съществено подобрение във функциите и процесите. Тук Fendt успя да убеди журито на Агритехника четири пъти.

Медалите отиват при:

- Уникалното задвижване Fendt VarioDrive при новия модел Fendt 1000 Vario

- Системата за баластиране и контрол на теглителната мощ Fendt Grip Assistant, която се управлява чрез Varioterminal

- Fendt Former 12555 X - първият роторен сеносъбирач с вградено електрическо задвижване

- Усъвършенстваната камера за безопасност с 360р пълна видимост около целия комбайн.

СаFendt VarioDrive, AGCO/Fendt не само доразвива Vario трансмисията, но също така изобретява едно напълно ново задвижване. С новия VarioDrive предният мост се задвижва индивидуално от трансмисията, независимо от задния мост. Постоянното задвижване на четирите колела не е необходимо да бъде променяно при преминаване от работа в полето към транспорт и това е само едно от предимствата на новата система Fendt VarioDrive. Журито казва: "Системата подобрява ефективността от работата на трансмисията, предотвратява загубите на мощност и осигурява работа в полето, щадяща почвата".

Правилното налягане в гумите е производствена тема, която AGCO/Fendt развива от дълго време. AGCO/Fendt получава втория си сребърен медал за иновация, която засяга правилното баластиране и контрол на теглителната мощ - Fendt Grip Assistant. За да бъде в помощ на фермери, собственици и машинни оператори, Fendt разработва една нова помощна функция, която препоръчва правилното баластно тегло и оптималното налягане в гумите директно от терминала. "Тогава системата автоматично ще напомпи гумите до необходимото налягане в зависимост от това дали тракторът е на полето или на пътя. Оптималното налягане се настройва автоматично с цел предпазване на почвата при максимална теглителна мощ", обяснява журито от DLG.

Fendt получава сребърни медали и за два нови продукта в категория жътвена техника. AGCO/Fendt е първият производител на Агритехника 2015, който показва роторен сеносъбирач с иновативно вградено електрическо задвижване. Що се отнася до FendtаFormer 12555 X, журито казва: "Всеки ротор може да се движи със своя собствена скорост и така да отговори на специфичните жътвени условия. Тази система изисква много по-малко енергия в сравнение с конвенционалните системи на задвижване".

Четвъртият медал отива при усъвършенстваната система от камери за безопасност, която осигурява 360 градуса пълна видимост около целия комбайн. Четири широкоъгълни камери, прикрепени към четирите страни на машината, обединяват дигиталните изображения в един образ в терминала. Части от машината, които са трудни за наблюдение, вече са абсолютно видими за оператора

Журито уточнява: "Тази иновация дава силен тласък по отношение на безопасността".

СПЕЦИАЛНО ДОПЪЛНЕНИЕ

- Fendt предлага много нови продукти и иновативни решения на Агритехника 2015, повече от всякога, каза за в."Български фермер" ПЕТЕР ЙОЗЕФ ПАФЕН, председател на Борда на директорите на Fendt. Това, че винаги получаваме високо признание под формата на медали за нашето постоянство и непрестанно развитие, е голяма заслуга и чест за всички служители на Fendt, защото иновативните идеи се развиват благодарение на експертни знания и благодарение на сътрудничеството на много интелигентни умове, е категоричен той.