Европейската комисия прие оперативна програма на стойност 200 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие, с която България да предложи на своите малки и средни предприятия по-добър достъп до финансиране.

Парите от програмата ще се използват за банкови гаранции, благодарение на които малките и средни предприемачи ще получат между 800 млн. и 1,2 млрд лева нови заеми.

Програмата е част от усилията на ЕК да насърчи страните-членки да изполват повече финансови инструменти в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове през 2014 — 2020 г.

200-те милиона лева от европейския бюджет ще отидат за банкови гаранции, за да ползват българските малки и средни предприятия заеми за общо до 1.2 милиарда лева и разширят бизнеса си, както и да излязат на нови пазари, каза зам.-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви, че иска да поздрави българските власти за участието им в инициативата и че България е в челната група на страните от ЕС, които се ползват от този новаторски инструмент.

След Испания, Малта и България, искаме повече страни да се включат в инициативата, похвали и зам.-председателят на комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, съобщиха от Министерството на икономиката.

България е третата страна от ЕС след Испания и Малта, която приема такава инвестиционна програма. Българските предприятия трябва да се възползват от първите заеми по тази програма в началото на 2016 г.