Индустриалното земеделие, с тежката си употреба на химически пестициди, замърсява нашата вода и почва и води до загуба на местообитания и биоразнообразие, сочи доклад на "Грийнпийс", публикуван днес, 13 октомври.

Почти всеки четвърти уязвим или застрашен вид в ЕС е под заплаха от употребата на пестициди и торове, заради наличието на нитрати и фосфати в селскостопанските отпадъчни води. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги, като опрашването, са изложени на риск. Спешно е необходима политическа и финансова подкрепа, за да преминем от химически-интензивни, увреждащи селскостопански методи към екологични земеделски практики.

Докладът "Пристрастеността на Европа към пестицидите: Как индустриалното земеделие вреди на нашата околната среда" разглежда съществуващата научна литература относно използването на синтетични химически пестициди в земеделието.

Тези пестициди представляват сериозна заплаха за биологичното разнообразие като застрашават видовете с отравяне. Пестицидите са и косвена заплаха за видовете – могат да доведат до срив на хранителната верига и така да разрушат екосистемите.

471 са активните съставки на пестициди, одобрени в ЕС. Една четвърт от тях надвишават критичните прагове на способност за разпадане в почвата или във водите, а 79 – надвишават критичните токсични стойности по отношение на водните организми.

"Коктейли" от различни пестициди често замърсяват околната среда, но последиците от такива химически смеси не са рутинно оценявани в процеса на разрешаване на пестицидите в ЕС. Нещо повече, пестицидите се оценяват въз основа на активните им съставки, вместо да бъде изследвано въздействието на действителния продукт, който се продава на пазара и се използва на полето. Процесът по разрешаване на ЕС също така не успява да направи адекватна оценка на дългосрочните ефекти от излагането на ниски дози от пестициди, тъй като оценката се фокусира основно върху тяхната остра токсичност (т.е. върху случаите, в които дозите могат да доведат до директна смъртност).