Гладиолите се изкопават. Ако температурата е под нулата, веднага приберете растенията в топло помещение, за да не замръзнат луковиците. Обрежете цветоносните стъбла на един сантиметър от луковицата, а самите луковици оставете на топло за шест до осем дни, за да изсъхнат.

След това ги почистете от останалите цветоноси, корените, излишните горни люспи и ги доизсушете при температура 18-20 градуса в продължение на месец.

Луковиците на гладиолите се съхраняват в касети или плътни торбички в помещения с температура +5-9 градуса и относителна влажност 60-70 процента. В градските жилища най-подходящото за тях място е в коридора или до вратата на терасата.

Едновременно с гладиолите се изкопават и гергините. Много внимателнно, за да не повредите изключително слабите и чупливи корени грудки на това цвете, срежете стъблата под нивото на окопаването /загърлянето/.

След това почистете и дезинфекцирайте грудките със слаб разтвор на калиев перманганат, за да ги предпазите от гниене. След като позасъхнат, приберете грудките на прохладно и влажно място. За по-нататъшното им съхраняване използвайте полиетиленови торбички.

Грудковата бегония обикновено се изкопава след силно замръзване, когато листата й вече са се "вкочанили". Стъблата се отчупват до корена, а грудките заедно с бучките пръст се прибират в щайга, която се държи в сухо проветриво помещение през зимата.