Двете основни болести по ореха са бактериоза и антракноза. Те имат близки симптоми и трудно се различават от любителите. Най-съществената разлика е, че при бактериозата плодовете на ореха почерняват и окапват, но листата остават незасегнати.

При антракнозата също причинените повреди са сходни, но болестта напада първо листата, като може да предизвика ранен листопад на дървото.

Бактериоза и антракноза са най-важните болести по вида

Бактериоза

По листата бактериозата образува дребни ъгловати, кафяви, полупрозрачни петна, които причиняват пожълтяване и завяхване на листата. Върховете на летораслите, плодните клонки, както и младите пъпки и завръзите почерняват и засъхват.

Причинителят презимува по заразените леторасли, пъпки и реси. След опадане на плодовете заразата преминава към клонките.

Антракнозата

Симптомите на тази гъбна болест се проявяват по всички зелени части.

Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

По плодовете петната са подобни по форма и цвят на тези по листата. Силно нападнатите плодове и листа опадат.

По летораслите и дръжките на листата се образуват тъмнокафяви до черни елиптични, хлътнали петна, които в средата посивяват.

Основният начин за презимуване на патогена е в окапалите листа. Освен това гъбата се запазва и като мицел в повредите по клонките. Първичните заразявания се проявяват напролет - най-често през май. Хладното и дъждовно време благоприятства развитието на болестта.

Какви мерки да предприемете

Застраховайте се срещу двете болести като използвате устойчиви сортове орех.

Изрежете и унищожите всички заразени растителни части. Може да ги изгорите, а пепелта да използвате за торене.

Хубавото е, че и двете болести се повлияват от едни и същи препарати. За да намалите източника на зараза, третирайте опадалите листа с медни продукти. След това ги заорете в почвата.

Препоръчително е да водите борба и по време на вегетацията, въпреки че е трудно поради височината на дървото и обема на короната. Необходимо е да направите 1-2 пръскания преди цъфтежа и 1-2 след него. Използват се следните препарати: 1%-ов бордолезов разтвор, дитан М-45 - 0.3% и др.