Много стопани често торят лозите прекомерно, което без съмнение им гарантира получаването на по-високи добиви, но в никакъв случай и по-високо качество на реколтата.
Нерядко лозето на село се тори без всякакъв план, да не говорим за оптимално торене.
Много често не се отчита от какви видове торове и от какви количества всъщност се нуждаят почвата и лозата.
Не всеки любител може или се наема да направи почвена или листна диагностика или анализ, но това е един много полезен ход за определяне на оптималното торене и торовите норми.
Не забравяйте това...
Торенето само с азот увеличава растежа на лозите и добива, но намалява захарността на гроздето.
При излишък на азот се забавя зреенето на гроздето.
Торенето с фосфорни и калиеви торове увеличава количеството на ароматните и багрилните вещества, докато при азота е обратното. Лозата успешно усвоява фосфора от трудно усвоими торове, като фосфоритно брашно и хиперфосфат - това става дори и на почви с неутрална до слабо кисела реакция, каквито са черноземите в Северна България.
При употреба на по-трудно усвоими калциеви фосфати се намалява количеството на захарите и се увеличава общото количество на органичните киселини.
Коментари