Неслучайно източните народи наричат патладжана “зеленчук на дълголетието”. Той е изключително богат на калий, витамини от група В и С, никотинова киселина, каротин, калций, фосфор, натрий, манган, мед и желязо. Употребата на този зеленчук намалява нивото на холестерола, полезен е като профилактично средство при атеросклероза и сърдечни заболявания. Неслучайно лекарите горещо го препоръчват на възрастните хора.

Патладжанът е вкусен, нискокалоричен и лесно се усвоява от организма. Той се включва в редица диети - за отслабване или лечебни. Редовната употреба на зеленчука оказва положително въздействие при подтиснатост и безсъние. Съдържащите се в патладжаните цинк и манган помагат за по-бързото възстановяване след инсулт. Спокойно може да се консумира и от хора с диабет. Благодарение на желязото зеленчукът е изключително полезен при нисък хемоглобин, препоръчва се на бременни и болни от анемия. Доказани са и регенеративните свойства на патладжана - помага за по-бързото зарастване на рани по кожата.

Положителните свойства не спират дотук - патладжанът се препоръчва при подагра - пречи на натрупването на пикочна киселина в организма, която в повечето случаи предизвиква заболяването. Доказана е и ползата при хипертония. При високо кръвно налягане положително въздействие оказва не толкова меката част, а изсушената кора на зеленчука. Тя се смила до прахообразно състояние и се взема по една лъжичка преди хранене. С този прах можете да приготвите солеви разтвор за жабурене, който ще предотврати възпалението на венците и ще укрепи зъбите. За приготвянето на разтвора е нужно 1 ч. лъж. от прашеца да се залее с чаена чаша преварена вода и се добавя 1 ч. лъж. сол.

Много от нас са любители на пържените патладжани, но е добре известен фактът, че зеленчуците имат способността да поемат голямо количество от мазнината. Това може да е вредно за хората с проблеми с храносмилателния тракт и да предизвика разстройства. Ето защо е по-добре патладжанът да се консумира варен. Ето и идея за най-бързо и лесно приготвяне: 3-4 патладжана се варят 10-15 минути, след което се обелват, нарязват се или се смачкват с виличка. Подправя се със сол, растително масло и малко лимонов сок. Така приготвени те са изключително полезни при отоци по краката и лицето, предизвикани от сърдечни заболявания. Също много вкусни и полезни са задушените зеленчуци. Ако все пак предпочитате пържени патладжани, след като ги нарежете ги накиснете във вода минимум за 10 минути. Така те ще поемат по-малко от мазнината.

Въпреки всичките си полезни качества патладжаните не се препоръчват на хора с проблеми със стомаха - язви, гастрити, храносмилателни разстройства. Болните от диабет и такива, които са на инсулинова терапия трябва да помнят, че патладжаните са бедни на въглеводороди и са нискокалорични. Ако тези хора се увлекат по диета с този зеленчук, могат да получат хипогликемична криза.

Проблем могат да имат хора, които се хранят с презрели патладжани - те съдържат отровния соланин и могат да се получат натравяния. Презрелите зеленчуци са с увехнали дръжки и с много семена вътре.

При покупка избирайте свежи зеленчуци с наситено лилав или тъмно виолетов цвят, което е свидетелство, че са пресни.