Половата зрялост при зайците обикновено настъпва на 3-4-месечна възраст. Но това зависи и от породата, и от физическото състояние на животното. Важно е да се знае, че толкова млади животни не се пускат за размножаване, тъй като организмът им още не е готов за възпроизводство на потомство. Месец след настъпване на половата зрялост зайкините се приемат за физиологично зрели и готови за разможение

Половата зрялост на самците настъпва приблизително по същото време, както при зайкините, но те започват да се използват за размножаване на 6-7-месечна възраст.

Възрастта, на която зайците за пръв път се използват за разплод, е различна и зависи от скорозрелостта им.

Зайците от най-скорозрелите породи (Бял новозеландски и Калифорнийски) се използват за разплод: на 4-4,5-месечна възраст зайкините, и на 5-5,5-месечна възраст самците. Теглото на животните при първото им заплождане не трябва да е по-ниска от 2,8 кг.

Зайкините от средноскорозрелите породи (Чинчила, Виенски син, сребристи зайци) започват да се използват за разплод на 6-7-месечна възраст, а мъжките разплодници - на 7-8-месечна възраст.

Зайкините от къснозрелите породи (Белгийски великан) започват да се използват за разплод на 8-9-месечна възраст, а самците - на 9-10-месечна възраст.

Теглото на младите зайци, когато се включват за разплод, трябва да съставлява най-малко 60-70 процента от това на възрастните животни.

Може ли заек с един тестис да се използва за разплод?

"Здравейте! Млад мъжки заек при опит да премине през тесен отвор си е самокастрирал единия тестис. Може ли, въпреки че е с един тестис да заплоди зайкинята? Поне за едно поколение, след това ще го сменя.", ни пише fredip.

Да, можете да го пуснете за разплод.

Обикновено такава "кастрация" се наблюдава, когато в една клетка се отглеждат няколко агресивни мъжки заека. Те се нападат взаимно и могат да останат без тестиси. В такъв случай веднага трябва да се разделят още преди да се е случило най-лошото.

Подобен инцидент може да стане и с "намесата" на агресивна зайкиня, която не е разгонена, а е в една клетка със самеца. Затова веднага след покриването зайкинята трябва да се преместват от клетката на самеца.