Почистете растенията, преди да ги внесете на закрито - отстранете всички паднали листа, всички увехнали или болни клонки. Ако има вредители по растението, трябва да го лекувате отново.

Изберете подходящо място

Светлина: Листопадните растения винаги трябва да се слагат на тъмно за зимата, но вечнозелените имат нужда от светлина. Колкото по-топло е мястото, от толкова повече светлина се нуждаят растенията.

Температура: Има три различни категории - растения, които издържат на замръзване, растения, които не бива да замръзват, и растения, които трябва да са на топло през цялата зима.

Най-добре е да държите средиземноморските растения на светло място при температура между 10-12°C през зимата и да ги поливате умерено, така че да не изсъхват. Дръжте тропическите растения на светло място на температура от 20-22°C и поливайте така, че да не са твърде мокри, но да стоят във влажна почва.

Колкото по-топло е мястото, от толкова повече светлина се нуждаят растенията!

Кога да ги преместим на закрито

За всички растения е по-добре да са навън, отколкото вътре, където това е възможно, тъй като да са вътре е анормална ситуация за растенията, което им причинява стрес.

Бругманзията, бугенвилеята, хибискусът и хелиотропът, например, трябва да са защитени от замръзване. Стайният клен, калистемоната, канелата, цитрусите, чаеното дърво и гълъбовите очички могат да издържат на ниските температури.

Умереният студ (до около -5°C) се издържа от устойчиви растения като аукуба, стайна ела, ягодово дърво, обикновен кипарис, японска мушмула, лавровишня, маслина и италиански клен.

Важни правила за студените дни

Почиствайте растенията, както и преди да ги внесете вътре за зимата, всеки месец. Проверявайте за вредители от края на януари, тъй като щитоносните въшки могат да започнат да се появяват по това време, а тетраниховите акари (Stethorus punctillum), цитрусовите подвижни въшки и листните въшки също е възможно да се появят от началото на февруари.

Уверете се, че местата на зимуване на растенията са правилно климатизирани, за да поддържат правилната температура на зазимяване. Важно е да монтирате уред за защита от скреж, където е необходимо, тъй като ще трябва да проветрите, без заскрежаване, ако температурата е твърде висока. Особено големите остъклени места за зимуване могат да стават много горещи от началото на февруари.

Зазимените растения обаче не бива да бъдат излагани на големи температурни разлики и дори да бъдат изнасяни навън, преди да е дошло времето.