- Откъде сте, г-н Ванков. Доколкото знам не сте роден във Видин?
- Да, не съм роден тук, но моят баща е от Видин и аз изцяло се чувствам видинчанин. Майка ми е от Панагюрско. Дете съм на любовта. Родителите ми се залюбили в студентските си години и затова съм роден в София. След това по разпределение, както е било навремето, са изпратени в Панагюрище. Първите си пет годинки там съм живял и имам много ясни спомени. След това семейството ми се премести в град Златица. Основното си образование завърших там, а впоследствие родителите ми се установиха във Видин и тук учих в Английската езикова гимназия.

- С името и авторитета си застанахте твърдо зад единствената жена кандидат за кмет на Видин Росица Кирова. Защо? Познавахте ли я преди това?
- Още от ученическите си години имам много хубави спомени с Роси. Завършихме едно училище. Бяхме приятели с брат й. Тя беше по-голяма от нас. Слънчеви хора. Спомням си, че още в Английската гимназия Роси говореше изключително хубаво. Беше много красива кака. Заразителна личност. Още тогава се открояваше с манталитет, пленяваше. Чувството за справедливост и чест я открояваха от връстниците й. Беше умна и достойна личност. Талантлива и силно емоционална. След това пътищата ни се разделиха, но през 2003 г. отново се засякохме по време на предизборна кампания. Тогава й казах, че ми прилича на същото момиченце от някога, макар вече да бе родила второто си дете. Тя бе собственик на радио във Видин и много активно се бореше срещу тогавашния кмет и нередностите в управлението му. Борбената й натура не се промени през годините и тази нейна непримиримост към всичко пошло и порочно в местната власт продължи и когато стана общински съветник. Слава Богу, Роси не ми бе опозиция за работата ми като заместник-кмет на Видин. Сигурно, защото това, което правехме бе полезно за града и хората. Имах подкрепата й и не си спомням за решение, предложено от моя ресор, за което тя да е била против.

- Тези нейни качества ли ви накараха да станете част от екипа на "Единни за промяна"?
- О, не само тези. Тя винаги помагаше на много хора. И продължава. Работил съм като доброволец, като служител на БЧК и умея да ценя доброто в хората. А тя го носи в себе си. Още оттогава Роси непрекъснато помагаше на всички социални и културни институции - ще купи нови неща за филхармонията, ще помогне на читалище "Цвят" или ще осигури екипировка на спортния клуб... Роси подпомагаше и продължава да подпомага бедни деца, сираци да завършват образованието си във Видин. Кой друг кандидат го е направил?! Тя отделя цялата си заплата като общински съветник за чуждите деца, за които се грижи през всичките тези почти 10 години. Дарявала е и община Видин и Гражданска защита през далечната 2005 година, когато Видин бе под заплаха от наводнение и то при кмет, когото не харесваше и не подкрепяше. Тя тогава не попита колко. Каза: "Колкото имаме складиран пясък, давам всичко. Ще работим и вечер, и събота, неделя. Важното е да не спасим Видин и селата". И никога повече не разказа за това. Никога не го изписа в публикация, не си окачи медал, не възропта, че е взето от личната й фирма и то огромно количество. Познавам служителите и. Роси много държи на хората си. Тя е изключително отговорен човек. Изисква и отговаря с отношение.

- По време на предизборните ви срещи с видинчани от думите ви личи голяма социална ангажираност и съпричастност към случващото се в града и общината. Толкова ли е важно това за вас?
- Няма как да не е важно. Ние живеем в град, в който, за съжаление, всички социални сфери и услуги, намират широко приложение. Така е, защото градът не се развива, няма икономка. Затова е необяснимо, мен ме боли как е възможно при тези тежки условия за видинчани, местната власт да изпуска проекти и услуги, които помагат за нормалния живот и съществуване на хората - деца, възрастни или хора с увреждания. Те имат достойно място в живота на Видин и могат да бъдат полезни, но трябва да им се помага. Безкористно, целогодишно, а не да ги търсим само по време на избори. 

- Вие сте експерт по европроектите. Защо толкова провалени проекти има община Видин?
- Работил съм по много европейски програми. Първите международни младежки обмени стартираха от община Видин и най-много от тях бяха извършени от нашата организация. Когато проектите се правят правилно и достигат до целевата група, то те наистина са смислени. А не да правим проекти, за да отчетем нещо и приберем парите. Сега се получава така, че с всичките предоставени средства по европейските програми вместо да се подобри положението на Видин, то има обратен ефект. Не мога да се съглася, че правим по-хубава градска среда, по сегашния проект на община Видин, след като тя не е пригодена за възрастните хора, за тези с увреждания. Това противоречи на европейските директиви. Излиза че, подобни проекти облагодетелстват финансово само отделна група хора, които забогатяват. А ефекта да е в полза на общността го няма. Много се ядосвам. Аз съм човек, който цени всяко нещо, което е градивно и полезно за хората.

- Ще дойде ли промяната с "Единни за промяна"?
- Да, абсолютно и категорично. Нашият кандидат за кмет Росица Кирова няма да тръгне да краде. За нея правилата са важни и за всеки. Имаме екип от хора, които милеят за Видин.

- Уверен сте?
- Аз съм оптимист. За мен, така се случи, че всеки Божи ден е борба. Всяка стъпка е борба и знам как тя се преодолява.

- А оптимист ли сте, че видинчани ще ви подкрепят, ще гласуват с бюлетина номер 11?
- Да, вярвам. Виждам как печелим доверието на все повече хора. Мисля, че младите хора на Видин този път ще излязат да гласуват. И няма да се поддадат на провокациите, скалъпените от мощни екипи компромати, слухове и легенди. Знаем, че опонентите ни са изнервени и трескаво готвят кал и помия. Липсват им аргументи. Видинчани обаче обичат града си, знам го, разбрал съм го. В нашия град има толкова умни, интелигентни млади хора. Познавам и много такива, които за съжаление, живеят извън Видин, там където са успели да намерят реализация. Но всички те не само не са забравили Видин, а продължават да живеят с неговите проблеми, съпричастни са и продължават да помагат с каквото могат на родния си град. Това говори само за едно - видинчани, където и животът да ги е пръснал по света, носят в душата си това прекрасно кътче на България. Родният си Видин. И ги боли за Видин.

***

Борислав Ванков е на 42 г. Юрист и общественик, с богат опит в работата с неправителствени организации и центрове за работа с деца и младежи. Бивш заместник-кмет на община Видин. Подготвил и спечелил всички проекти в социалната и културна сфера, които се реализират в община Видин през последните осем години. Семеен, баща на две дъщери. 

Местни избори 2015. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.