Въпреки ниските цени на млякото, доставките на суровината в Европейския съюз се очаква да се увеличат с 1% през 2015 г., като тази тенденция „най-вероятно ще продължи и през 2016 г.“. Цените ще продължат да се развиват в низходяща тенденция. Това се казва в последната краткросрочна прогноза на Европейската комисия за производството на основни земеделски стоки.

Въпреки, че производството на мляко ще продължи да нараства в ЕС, най-големите производители на суровината в ЕС – Германия, Франция, Испания, Италия, Белгия и Дания вече намалиха своите произведени количества.
В периода между април 2015 г., когато бе края на системата на млечните квоти, и юли 2015 г. производството на мляко в ЕС се увеличи с около 2.5% в сравнение със същия период на миналата година. След като през първото тримесечие на настоящата година производството падна с 1.3%, за да се избегне плащане на високи наказателни такси за свръхпроизводство, потенциалът на останалите стада се използва напълно заради добрите условия за паша и добрите цени на фуражите.
В 15-те стари страни-членки на ЕС броят на млекодайните крави регистрирани към декември 2014 г. отбеляза ръст с 0.8% в сравнение с 2013 г. Увеличението бе значително в Ирландия (+5.7%), Нидерландия (+3.5%) и Великобритания (+2%).
Очаква се фермерите в тези 15 държави-членки да продължат да колят крави заради ниските цени на млякото. Докато през първата половина на годината закланите животни бяха само с 3% повече на годишна база, през юли роят има започна да се увеличава в някои държави-членки като Великобритания и Белгия. Този процес може да се затвърди през зимата, поради което се очаква намаление в производството на мляко през зимния сезон.
Очакванията за 2016 г. са, че ще има увеличение в производството на мляко, защото стадата ще се увеличат незначително с 0.4%, а и поради намалението на производството на мляко, което се наблюдаваше след изтичането на млечните квоти вероятно няма да се наблюдава отново през 2016 г.
При настоящото ценово ниво на маслото и при възможността да се складира нискомаслено прясно мляко, и при добрите пазарни възможности за двата продукта, най-добрата алтернатива за преработвателите на мляко в ЕС остава да използват големите остатъчни количества за производство на тези два продукта. Ето защо се очаква през 2015 г. производството на масло и нискомаслено прясно мляко да се увеличи със съответно около 5% и 8% на годишна база.