Таня Демирова

Най-голямата грижа на всеки животновъд е осигуряването на фураж за нормалното презимуване на стадото му.

И тъй като парите в животновъдната ферма все са кът, това понякога се оказва мисия невъзможна.

В една идеално организирана животновъдна ферма купуването на фуражи става още по жътва. Тогава и цените са най-изгодни, и фермерът е спокоен за изхранването на животните си.

Всекидневието на животновъдите ни обаче не само е много далече от идеалното, но дори е имало години, когато фермите са били затрупвани със сняг, а фураж още не е бил осигурен.

Защо животновъдите не си правят сметка и не планират разходите си, така че това да не се случва?

Отговорът е много прост - няма пари. И фермерите ни разчитат на ресорното министерство и чакат годишните субсидии, за да позакърпят прокъсания си бюджет. Но помощта обикновено идва толкова късно, че за някои животни вече е фатално.

Тази година обаче нещата направо са песен

Преди дни станаха ясни не само парите, които животновъдите ще получат, но дори твърдото решение на Министерството на земеделието и храните тези пари да тръгнат към фермите от 16 октомври. Нещо, което не беше се случвало.

Благата вест тръгна от последния Консултативен съвет по животновъдство, който се проведе миналата седмица във Велико Търново.

Там министър Танева съобщи, че до края на годината българските фермери ще получат близо 250 млн. лева подпомагане

И уточни, че това са национални и европейски пари и в тях е включена и националната помощ de minimis, която беше изплатена на млечния сектор. Танева обясни още, че от 16 октомври тръгват 70 процента от парите - максимално разрешеният аванс на всяка схема по обвързано плащане. Така преди Димитровден в сметките над 26 000 регистрирани животновъди (12000 говедовъди, над 14000 овцевъди и козевъди и 239 биволовъди) ще постъпят общо 113 млн. лв. А през декември - останалите 30 процента от парите, според регламента и решението на Европейската комисия за подкрепа в млечния сектор.

Милионите са си милиони, но всеки животновъд се интересува колко от тях ще влязат в неговата банкова сметка. Ето какви са индикативните ставки по отделните схеми за обвързана подкрепа на глава животно, които са определени на база заявени животни:

млечни крави - 253,60 лв.,

крави под селекционен контрол - 257,63 лв.,

месодайни крави - 250,29 лв.,

овце-майки и кози-майки - 88,80 лв.,

овце-майки и кози-майки под селекционен контрол над 50 глави в стопанство - 67,87 лв.,

биволи - 499,36 лв.

Да уточним, че окончателният размер ще стане ясен след приключване на проверките.

И да припомним, че миналата година животновъдите получиха 164 млн. лв., докато за 2015 г. парите, които ще бъдат разпределени между тях, нарастват на 210 млн. лв.

Общо 14 000 овцевъди и козевъди ще получат още през октомври 100 процента от националната преходна помощ за общо 1 055 000 овце-майки и кози-майки. Индикативната ставка на глава животно е 39 лв.

Плащанията за говеда и биволи са съответно 192 лв. и 336 лв. на глава животно.

Консултативният съвет по животновъдство обсъди и три варианта за разпределяне на 6-те млн. евро отпуснати от Европейската комисия за подкрепа на млечния сектор:

Първият - на глава животно.

Вторият - на продадено количество мляко или на литър мляко.

Третият - бюджетът да бъде теоретично разделен: 50% - за литър мляко, 50% - за глава животно.

Решението кой вариант ще бъде избран ще бъде взето след писмена консултация с членовете на Консултативния съвет по животновъдство.

Министър Танева обясни, че плащането на този пакет ще е възможно от 16 октомври, като крайният срок за изплащането на подпомагането съгласно решението на Европейската комисия е краят на декември.

Пламен Георгиев, отглежда млечни крави, овце и кози:

Подпомагането все не е достатъчно

Бъдещето е на месодайното говедовъдство

Вярно е, че тази година субсидиите за животни обещават да ги дадат по-рано, но за фермерите това не е достатъчно. На нас ни трябват още през лятото, за да подсигурим фуража, казва Николай Георгиев, който отглежда 55 млечни крави и 80 овце и кози във фермата си в плевенското село Згалево.

Георгиев се занимава с животновъдство от 1988 г. Съгласен е, че тазгодишната субсидия е по-висока от миналогодишната. Обаче да не забравяме колко ниска е изкупната цена на млечната суровина, напомня животновъдът. В момента кравето мляко му изкупуват по 0,40 лв. Е, как с тази изкупна цена да осигуря фураж, да плащам за ток, вода, за ветеринарно обслужване и на двамата си работници във фермата?!

Затова въпреки че субсидиите за месодайни животни са по-ниски Георгиев твърдо е решил от догодина да приключва с млечното и да премине на месодайно говедовъдство. Кризата в млечния сектор не се знае кога ще приключи.

Николай Кръстанов, отглежда 1000 овце автохтонна порода:

Доволен съм от по-ранното плащане на парите за животни

С тях ще подсигуря комбиниран фураж

По-ранното изплащане на субсидиите ще ми позволи да набавя навреме комбинираните фуражи и фуражните добавки за овцете. Зърнените фуражи си ги произвеждам сам.

Много се радвам на средствата, които се отпускат за подпомагане на овце-майки под селекционен контрол. За мен това е правилният път за създаване на високопродуктивни стада.

Моите животни са от автохтонната порода Брезнишка овца, за което също ще получа средства.

Молбата ми към Министерството на земеделието е помощта по de minimis да се превежда към средата на януари, а не по-късно. Тези 15 000 евро, които може да усвои един животновъд по тази програма в рамките на 3 години, е от голяма полза.

Деан Тодоров, отглежда 450 кози-майки и овце-майки:

Субсидиите са за подпомагане

Не са за гледане на животни

Фермерите понякога забравят, че парите - и национални, и европейски, се отпускат за подпомагане на животновъдния бизнес. Целта не е държавата да поеме издръжката на животните. Помня периода 1998-2005 г., когато нямаше нито национални, нито европейски субсидии, нямаше de minimis и никакво подпомагане от държавата, а млякото беше на цена от 0,10-0,15 лв./л. При всички положения според мен сега е много по-добре.

В семейната ни ферма в русенското с. Тръстеник отглеждаме 450 кози-майки и овце-майки. Нашата ферма ще получи подпомагане по схемата за обвързано подпомагане на овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, по мярка 10 агроекология и климат - за отглеждане на застрашени от изчезване породи животни и по мярка 11 биологично земеделие. Тук трябва да се отбележи, че трябва да се обърне особено внимание на стриктното изпълнение на ангажиментите поети по различните мерки. Средствата ще насочим основно за изхранване на подрастващи животни, както и за обновяване на сградния фонд и машинния парк. Фуража за зимуване на стадото сме го осигурили.