Германия се стреми да бъде в европейския авангард при създаването на нови стандарти за защита на животните. През октомври се навършва една година от инициативата на германското Министерство на земедеилето, насочена към укрепване на политиката за защита на животните и по внедряване на добри животновъдни практики.

Само за година инициативата "Въпрос на отношение - нови пътища за по-хуманно отношение към животните" се обогати с доброволно поети ангажименти от животновъдите със съдействието на Министерството на земеделието.

В птицевъдството например е отменена традиционната практика за подрязване на човките на пилета до 10 дни, както и система за ембрионално определяне на пола на пилетата още в яйцето, за да се прекрати на убийството на пилета от мъжки пол при производството на кокошки-носачки.

В рамките на инициативата за подобряване на благосъстоянието на животните започва да работи Център за защита на лабораторния животни. През октомври ще се проведе и презентация на Наградата за защита на животните.

По повод годишнината германският земеделски министър Кристиан Шмит отбеляза значителния напредък при решаване на въпроси, свързани с благосъстоянието на животните, като на преден план са излезли ключови проблеми на животновъдния сектор. Това показва на потребителите, че той работи активно за подобряване условията на отглеждане на селскостопанските животни.