Хранителните добавки често заразяват животните с микотоксини, които намаляват броя на живородените и отбити прасета, категорични са германските специалисти по хранене на свинете проф. д-р Уте Шнурбуш и Хаген Росман от Лайпциг.  Техните наблюдения от практиката са, че храната за животните, заразена с микотоксини, може да доведе до

значително намаляване на плодовитостта и продуктивността

Вредата не е единствено от очевидните и клинично проявени заболявания, предизвикани от големите дози микотоксини. Намаляването на плодовитостта може да бъде предизвикано и от продължителното и в малки дози внасяне в организма на вредните съединения. Отрицателно влияние оказват микотоксините зеараленон (Fusarium), дезоксиниваленон (DON), токсините Т-2 (Fusarium), и охратоксин А (Aspergillus,Penicillium). Тъй като са токсични за организма, те поразяват черния дроб и бъбреците, което се отразява негативно на цялата обмяна на веществата, кръвообращението и на имунните процеси. Нито агротехническите мерки, нито контролът за съдържанието на микотоксини във фуражите може напълно да предотврати постъпването на тези вредни съединения в организма на животните.

микотоксикозата е доказана

Намаляват ли препаратите-адсорбенти отрицателното въздействие на микотоксините? Разбира се, направените опити в действащата ферма нямат претенциите за научно изследване, но целта на стопаните била да проверят дали е възможно с помощта на подобни препарати да се подобрят показателите за плодовитост и възпроизводство при свине-майки, при които е имало проявена микотоксикоза.

Още за проблемите с микотоксините във фуражите търсете във вестник "Български фермер"