В края на септември и началото на октомври зачестиха проверките на специализираните малки обекти за дестилация на етилов алкохол или т.нар. домашни казани за изваряване на ракия.

Както е известно в момента стопаните по села и градове активно изваряват грозде за ракии и правят вино.

Те с изненада забелязват, че в последните седмици са станали обект на твърде засилени проверки - особено на територията на регионите на Русе, Разград и Силистра.

Там вече инспекторите са установили наличието на обекти, които не спазват изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове и съответно са им съставили актове.

Какви нарушения откриват

Масово казанджиите и производителите на домашна ракия не спазват изискването за попълване на справка-декларация преди началото на дестилационния процес.

С документа производителят трябва да удостовери, че подготвеният за дестилация материал е негово производство и да декларира количеството му.

Това е начинът за изчисляване и плащане на акцизната ставка

Предвидената санкция за нарушението е от 500 до 2000 лева, но законодателят е дал възможност за споразумение при доброволно изплащане на наложената глоба, когато това е първо нарушение - в такива случаи се прилага минималната санкция от 500 лева.

Правят се чести проверки и за наличие на нелегални казани в частните домове.