Фитонцидите, които отделят растенията, са естествен щит срещу микробите. Действието на тези летливи вещества, отделяни от някои растения, може да се сравни с това на антибиотиците. Но докато химичните антибиотици убиват както вредните, така и полезните бактерии, и така могат да причинят безброй нежелани ефекти, то фитонцидите действат само срещу патогените в нашия дом.

l Ако в стаята отглеждате лимон, здравец (името му не е никак случайно), бегония или аспарагус ще се предпазите не само от периодично върлуващите грипни и чревните вируси, но и от повечето сериозни инфекциозни заболявания.

l Фикусът, палмите и филодендрона са истинска пречиствателна станция за въздуха. Драцената, азалията и мушкатото абсорбират отровните токсини, които се отделят от синтетичните материали в дома ни. Доказано е, че тези растения се справят дори със силни отрови като формалалдехид, диоксин и бензен.

l Стайните цветя, които съдържат етерични масла, оказват лечебно въздействие не само върху тялото ни, но и на нашата психика.

l Ароматът на евкалипт, роза и лавър ще ви избави от синдрома на хроничната умора. Цитрусите нормализират кръвното налягане, а миртата облекчава белодробни заболявания.

l Ако страдате от безсъние и тревожност, отглеждайте пеларгония (популярна с името мушкато) в спалнята си за спокойни сънища.

l Мушкатото обогатява въздуха с отрицателно заредени йони, които са необходими, за да се чувстваме жизнени и енергични. Това най-обикновено цвете неутрализира вредното излъчване от съвременната техника - компютри, телевизори и климатици, и намалява концентрацията на прах във въздуха. Други растения, които притежават това ценно свойство, са монстерата, папратите и теменужката.

l От шипчетата на кактусите се отделят летливи вещества, които успокояват раздразнени и зачервени очи. Затова, ако прекарвате дълго време пред компютъра, сложете едно от тези растения близо до монитора.

l Знаем, че сокът на алоето има заздравяващи, противовъзпалителни и антибактериални свойства при кожни заболявания и изгаряния. Това, което е по-малко е известно за това уникално растение, е фактът, че нощем листата му отделят полезни вещества, които заздравяват съня и повишават тонуса.