Реколтата от царевица в страните от ЕС за сезон 2015/16 ще е не повече от 58,4 млн. тона, съобщават от Европейската комисия

Тази прогноза с цели 0,3 млн. т отстъпва на данните от август. Основната причина за доста съществения спад в очакванита за реколтата е голямата суша, която вилня в доста западноевропейски региони с интензивно земеделие.

Това е изгодно за украинските износители, доколкото Европейският съюз е един от основните вносители на украинска царевица (а Украйна, на свой ред, е основен даставчик на зърно за Европа).

В същото време прогнозата за европейската реколта от мека пшеница е увеличена с 3,9 млн. тона - до 144,6 млн. т, което е с 4,1 млн. т, по-малко от исторически рекордния показател от предишния сезон.

Прогнозата за съвкупните експортни продажби на зърно от ЕС, при това, падна с цели 1 млн. тона - до 27,9 млн. т, срещу 32,5 млн. т миналата година. Това е обусловено от голямата конкуренция от страна на евтиното черноморско зърно.

Прогнозата за европейската реколта на ечемик беше увеличена от ЕК с 1,8 млн. тона до 59 млн. т, а прогнозата за реколтата от рапица с 0,3 млн. тона - до 21,1 млн. тона.

Напомняме, че Европейският съюз е един от най-големите в света производители и износители на зърнени и маслодайни култури, и той в значителна степен въздейства на конюнктурата на световния пазар.