Производството на рапица в Европейския съюз, който е най-големият в света производител на културата, няма да се увеличи значително през стопанската 2016/17 година в сравнение с предходния стопански сезон. Това е прогнозата на Международния съвет по зърното, чиито експерти очакват още, че сушата в Украйна ще намали с една трета реколтата в страната.

Финансовият стимул за отглеждане на рапица не е вече толкова голям, какъвто беше преди и цената на културата на световните борси падна значително от високите стойности отбелязани през юли тази година, се казва в доклада.

На борсовата търговия миналия месец рапицата със срок на доставка през ноември 2015 се продаваше за 339.25 евро за тон, което е със 17% по-малко в сравнение с високото ниво от юли. Това развитие се дължи на подобрените очаквания за реколтата в Канада, както и на общо отслабване на сектора.

Подобни тенденции при определянето на цените се очакват и за ноември 2016 г. Освен това, докато повечето европейски страни културата се е развила добре, в някои източно-европейски държави има суша, която ще бъде причина за намаляване на добивите. През последните пет стопански сезона реколтите от рапица на ЕС бележат спад с четири пъти, като площите са се свили с общо 500 хил. ха в сравнение с тези през 2010-2011 г., когато са били 7 млн. ха.