Министерството на селското стопанство на САЩ прогнозира с 2,3 млн. тона по-слабо световно предлагане на фуражно зърно през маркетинговата 2015-2016 година спрямо предишното си предвиждане, става ясно от отчет на ведомството, цитиран от електронното издание Казах-Зерно. От министерството вече очакват и световна реколта от 1,274 млрд. тона, или с 2,42 млн. тона под прогнозата, направена през август.

Причината за неблагоприятните корекции е свиването на световната реколта от царевица със 7,5 млн. тона до 978,1 млн. тона, което не може да бъде компенсирано от увеличаването на реколтата от ечемик с 5,3 млн. тона. Най-голям спад на реколтата от царевица се очаква в Европейския съюз с (4,3 млн. тона) и САЩ, но незначителни корекции в посока на понижение са направени и за Филипините, Молдова, Сърбия и Тайланд. Ръст на реколтата от ечемик се очаква в Русия, ЕС, Канада, Турция и Украйна.

Световното потребление на фуражно зърно ще се повиши незначително, най-вече за сметка на увеличаване на ечемика в ЕС и Саудитска Арабия за фураж, прогнозират анализаторите на американското министерство. Предвиждането им за световното потребление от царевица обаче е понижено с 2,3 млн. тона на фона на по-слабата му употреба за фураж в САЩ и ЕС. При това увеличаването на използването на ечемика за фураж в ЕС ще компенсира с остатък понижаването на употребата за същата цел на царевицата и овеса.

Заради по-слабата реколта вносът на царевица в ЕС ще нарасне с 1 млн. тона. Покупките на царевица в световен мащаб вече се прогнозира да нараснат с 2 млн. тона заради увеличаване на вноса във Виетнам, Мексико, Филипините и, разбира се, ЕС. Повишена е прогнозата за износ на царевица от Украйна.

Очаква се обемът на крайните запаси от царевица в края на маркетинговата година да намалеят със 7,5 млн. тона спрямо предишната и с 5,4 млн. тона спрямо досегашното предвиждане на експертите на министерството, достигайки 189,7 млн. тона.