Заради значителен спад в реколтата от ръж в Германия Русия може да я изпревари по производството на зърнената култура, изкачвайки се на първо място в света, съобщи електронното издание УкрАгроКонсалт.

В последния си доклад Международният съвет по зърното понижи прогнозата си за реколтата от ръж в Европейския съюз с 200 хил. тона до 13,1 млн. тона. В производството на ръж в ЕС най-голяма роля играят Германия и Полша, като очакванията за реколтата в Германия са занижени с 500 хил. тона в сравнение с миналогодишната до 3,3 млн. тона, а за Полша са оставени без промяна на ниво от 2,9 млн. тона.

От съвета обаче вече предвиждат по-силна реколта в Общността на независимите държави, която може да достигне 5 млн. тона при 4,8 млн. тона през 2014 г. Прогнозата за Русия е за запазване на миналогодишния резултат от 3,3 млн. тона, докато за Беларус очакванията са завишени с 200 хил. тона до 1,2 млн. тона.

Ако прогнозите се оправдаят, най-големият производител на ръж в света може да бъде определен благодарение на минимална разлика в реколтата.