През миналата седмица цените на свинете за клане в повечето държави, големи производителки на месо в Евросъюза, се движеха в низходяща посока. Анализаторите коментират, че количествата предлагани на пазара са „много обилни”, като силно депресиращо влияние оказва и вноса от трети страни. От германската браншова организация ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter) алармират, че заради увеличения внос „производителите в ЕС са в неравностойно положение в момента”. Много въпроси се появиха във връзка с ценообразуването във Франция и Холандия.

Напоследък френските котировки регистрираха спад с 6 цента под стандартната цена, която е била договорена между политиците и промишлеността през лятото. Новото намаление на цените беше провокирано от бойкотирането на представителните търгове в Плерин (Plérin) от страна на две големи европейски компании – Cooperl, която е лидер във френския свиневъден отрасъл и групата Bigard, една от водещи компании на европейския пазар. Според анализаторите аукциона във Плерин е много важен, тъй като делът на този малък регион (Бретон) в общото производство на свинско месо във Франция е близо 60 на сто и два пъти седмично именно в Плерин се определя референтната цена валидна за Франция като цяло.

В интервю за Equal Times, Кристиан Ламберт, вицепрезидент на Националната федерация на синдикатите на земеделските производители FNSEA (Fédération Nationale d'дес Syndicats Exploitants Agricoles), заяви, че кризата, която удари френския свиневъден отрасъл до голяма степен се дължи на санкциите на ЕС срещу Русия.

За да намали напрежението на пазара, предизвикано от увеличеното предлагане и несигурната икономическа конюнктура, един от лидерите на европейския пазар холандският Vion Food оповести намерението си да се въведе нова система за ценообразуване, за да предостави по-стабилни цени за редовните доставчици.