Рапичната стъблена бълха може да нанесе сериозни повреди по посевите с маслодайната култура. През есента възрастните бръмбари излизат от лятна диапауза и започват усилено да се хранят. Те нагризват малки отвори по котилидоните или първите същински листа. Вредителят е способен да увреди и още непоникналите кълнове.

Възрастните са най-активни привечер и през нощта. През деня се крият под бучките пръст и под долните листа на растенията.

Химичен контрол се провежда срещу бръмбарите преди яйцеснасяне. Праг на икономическа вредност през есента е 2 броя възрастни на 1 квадратен метър във фенофаза поникване.

В периода на поникване трябва да се поставят жълтите водни капани, чрез които най-лесно се установява наличието на неприятеля.

Паничките са кръгли или продълговати в жълт цвят, за да наподобяват цвета на рапицата. Съдовете се пълнят до половината с вода и към нея се прибавя прилепител (веро), за да не могат насекомите да избягат. Добре е под ръба на паничката да има отвори за оттичане на течността при дъжд.

Жълтите примамки трябва да се разположат на около 20 м навътре в посевите и на почвената повърхност през есента.

Примамките трябва да се отчитат на равни интервали от време, най-добре около обяд. Най-голямо количество има при топло и слънчево време, а най-малко - при студено и дъждовно.