Фермери от всички 24 общини в Западна и Централна Стара планина, които имат територии в зоните по НАТУРА 2000, могат да получат подкрепа за производството на чисти храни и продажбата им директно на потребителите по линия на българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".
Преди 3 години проектът започна работа в 8 общини и вече има 12 фермери, регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка във фермата и директни продажби. Биволско, овче и краве кисело мляко и сирена, кашкавал, мед и сладка се радват на голям интерес на фермерския пазар в софийския квартал "Борово", на изложения и фестивали в цялата страна. Фермерите ги продават от мобилни хладилни витрини.
Хората вече добре познават млякото и сиренето от редките български породи Каракачанска овца и биволи Българска Мурра на ферма "Под Балкана" в с. Васил Левски, Карловско, където по проекта бе открит Демонстрационен център за производство на млечни продукти, кравето мляко "От фермата" в с. Нефела, Врачанско, синьото сирене на ферма "Чемерник" от с. Бов, Свогенско, овчето сирене и кисело мляко на Александър Александров от с. Балювица, Монтанско, сиренето и кашкавала на Славейко Тодоров от с. Благово, Монтанско, млечните продукти на малката ферма кв. "Заножене", Вършец, сиренето на Стоян Пелтешки от Угърчин, Ловешко, меда на младия пчелар Теодор Пушкаров от с. Меляне, община Георги Дамяново, и биологичния мед от пчелините на семейства Начеви и Попови от Калофер, сладката от диви плодове на "Синевка" в с. Превала, Монтанско.
Предстои приключването на регистрацията за преработка във фермата и директни продажби и на още осем производители.
(Кои са новите общини, включени в проекта, четете във в. "Български фермер" от 8 октомври.)
Коментари