Има още само 2 седмици за включване в схемата.

После най-рано след 2020 г.

Малките фермери с 5 до 22 дка ще спечелят от включването в схемата за дребни стопанства. При нея ще се дава твърда годишна субсидия, която е минимум 500 евро и максимум 1250 евро.

Така например, ако стопанинът има 10 дка, при сегашното подпомагане по директните плащания на площ по общия ред ще получи около 45 лв./дка, като тук влиза и т.нар. преразпределително плащане за първите 300 декара. Или

за 10 дка сумата

на субсидията

е около 450 лв.

Ако обаче този фермер се включи в схемата за дребни стопани, ще получава годишно минимум 500 евро, или двойно повече, обясни зам. земеделският министър Васил Грудев. Подаването на заявлението за участие в новата схема е до 15 октомври, или има още само 2 седмици. Включването в нея може да стане само тази година. През останалите от програмния период 2014-2020 г. може само да се излезе от нея, но не и да се влезе отново. Така ако сега се пропусне срокът, следващата възможност ще е чак след 2020 г.

Фермерите да си направят внимателно

сметка дали тази

схема е изгодна

за тях, защото, ако участват, автоматично се лишават от всички други механизми за подпомагане по директните плащания, предупредиха от земеделското министерство.

Така ако например имат животни или отглеждат плодове и зеленчуци, за тях се дава т.нар. обвързана подкрепа. И може да се окаже, че за фермер с 10 дка, но и с 10 крави ще е неизгодно да участва в схемата. Защото само

за животните по

общия ред ще

получи повече

пари от максимума от 1250 евро за дребните стопанства. (Виж табл. за приблизителния размер на субсидиите.)

Затова и от първоначалния инидикативен брой от над 100 000 малки стопани, които могат да се включат в схемата, това реално ще направят само около 21 000, каза Грудев. Или поне толкова са заявили интерес да участват при първоначалното подаване на заявленията за преки плащания през пролетта.

От тази година увеличихме значително подкрепата за т.нар. чувствителни сектори като животновъдството, както и за плодове и зеленчуци, а повечето дребни стопани се занимават именно с това, обясни Грудев. Зърнопроизводител само с 10 дка нямало.

За първи път

схемата за дребни

фермери беше

обявена от лидера

на ДПС Лютви

Местан

на дискусия на “24 часа”. Тогава обаче той я представи като възможност да се вземат по 1250 евро “на калпак”, и то за по 1-2 декара.

“Това беше много опасно, защото можеше да взриви поземления пазар у нас и милиони да откажат да дават на арендатори земята си, за да получат субсидията”, коментира Грудев. Сега обаче нямало такава опасност, защото хората разбрали, че има минимална площ от 5 декара за участие в схемата за дребни стопани и освен това субсидията може и да е не е 1250 евро, а само 500.

“Всъщност тази програма я направихме най-вече с цел да облекчим административно малките стопани. Сега една баба с 5 дка трябва да ходи по 2 пъти в годината до областната дирекция на фонд “Земеделие”, да попълва заявления и декларации, а ако има застъпвания - и още веднъж. Така като дава по 15 лв. за билетчета за рейса всеки път и накрая вземе 150-200 лв., се оказва, че е почти на нула”, обясни Грудев.

По най-важния въпрос - колко точно ще вземат малките стопани, обаче все още има неясноти.

Субсидията ще

се определя

индивидуално

според декарите, но преди да стане ясно колко хора ще се включат, не може да се правят сметки, каза Грудев. По регламент обаче има ограничение.

Общата сума за схемата трябва да е до 10% от пакета за директните плащания. Това прави максимум 75 млн. евро.

В момента можем да кажем на хората само, че ще получат поне 500 евро, ако се включат в схемата, каза Грудев.

Важно условие, за да се включи стопанин в схемата, е преди това да е подал заявление за преки плащания по общия ред. Срокът за това беше от 1 март до 9 юни. Без такова заявление няма възможност за участие в схемата.

Фермерът трябва да е регистриран и като земеделски производител, съответно и да се осигурява. Той има задължението да поддържа най-малко толкова площи, колкото е посочил в заявлението си за 2015 г.

Улеснение за стопаните е, че през следващите години до 2020 г. те няма нужда да подават нови заявления и документи.

Без пари за “изкуствени”

стопанства

Земеделските стопани, за които е установено, че след 18 октомври 2011 г. “изкуствено” са създали условия за възползване от схемата, като са раздробили стопанствата например между братя, сестри и роднини, няма да получат подпомагане, предупредиха от фонд “Земеделие”. Именно това бяха и опасенията срещу въвеждане на схемата от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Получаването на парите по схемата ще е опростено, няма да се иска изпълнение на т.нар. зелени изисквания.

Сред тях са например в стопанството да има поне 3 различни култури и 5% екологично насочени площи - угари, групи дървета и пр. Също няма да се контролира изпълнението на т.нар. кръстосано съответствие - ветеринарни и фитосанитарни изисквания. Всъщност от земеделското министерство уточняват, че и дребните стопани е добре да спазват зелените изисквания, защото може да бъдат санкционирани от МОСВ, ако нарушават българското законодателство. Облекчението е, че евросубсидията им няма да бъде намалена.