Прибирането на картофите се извършва, когато надземната им маса е добре изсъхнала. Това означава, че растенията са приключили с развитието си. Освен това клубените вече са със здрава кожица, което предполага тяхното успешно съхранение.

Всички градинари искат да запазят картофи по-продължително време. В домашни условия това най-често става в изби, мазета или други складови помещения.

Условия на съхранение:

Трябва да става в тъмно помещение. Ако има прозорец, продукцията да е далеч от него и да не пада светлина върху клубените.

Препоръчително е влажност на въздуха в помещението да е 85%. Добре е да има възможност за проветряване.

Температурата трябва да е между 3 и 5 градуса.

Ако температурата не е подходяща ще имате проблеми

Ако картофите се съхраняват при температура от 0 до 2 градуса, се получава осладяване на клубените.

При продължително съхранение под 0 градуса, клубените измръзват.

При съхранение в условия на по-ниска влажност, водата от клубените се изпарява и те се набръчкват, а ако влажността е много висока - се създават благоприятни условия за развитие на болести.

Почистете много добре хранилището преди прибирането на реколтата

Любителите, които още не са се погрижили за помещението, където съхраняват плодовата реколта, да побързат.

Кои са акцените, на които да обърнете внимание:

Ако имате възможност, добре е да изнесете всичко от помещението.

След това почистете стените, рафтовете, пода, прозорците, ако има.

Проверете дали етажерките са здрави и ако има нужда, ремонтирайте ги.

Препоръчително е да дезинфекцирате с хлорна вар или друг почистващ препарат.

След това проветрете и може да внасяте новата зимнина.

Освен това не забравяйте да си осигурете дървени скари. На тях е по-удобно да наредите чувалите с картофи, лук или други продукти, за да не ги оставяте директно върху пода.

Подсигурете си пясък. В него най-добре ще съхранявате видовете кореноплодни - моркови, ряпа, алабаш и др.