Устойчивите тревисти растения може да разделите и засадите и през октомври, но не след първото застудяване. Това са димитровчетата, астилбето, зелчето, метличината, дивият слънчоглед, флоксът, рудбекията и витошкото лале. След обичайното обилно поливане мястото на засаждането покрийте с торф, евентулно смесен с компост.

Преглеждайте редовно растенията в алпинеума. Не допускайте зелените тревисти растения да се покрият с увяхнала шума. За тези растения шумата е опасна, особено когато е мокра. Гниенето е неизбежно. При отстраняване на шумата почистете и от плевели.

Грудките на гергините извадете от земята, щом надземните части пострадат от студа и станат некрасиви. При изравянето внимавайте да не ги повредите, защото ще загният в зимното си хранилище. Използвайте само трирога вила. Отстранете пръстта между и по грудките. Надземните части отрежете до остатък с дължине около 10 см. Така подготвените грудки приберете в сухо, проветриво, незамръзващо помещение да изсъхнат.

Само добре изсъхнали грудки прибирайте в окончателното място за перизмуване. Помещението трябва да бъде хладно, но да не замръзва и да не е много влажно. Грудките се събират на купчина, като се внимава шийките да са свободни. Ако не разполагате с такова помещение, може да наредите грудките в сух торф. Торфеният слой е с дебелина около 20 см. При зазимяването на грудките не бива да има остатъци от листа.

Кореновото стебло на глориозата се изравя, когато надземните части започнат да измират. Месестите части изровете с особена предпазливост, за да не ги нараните. Използвайте само трирога вила. Корените се изсушават добре, заравят се в сух торф и зимуват при температура около 20°С.