Розите, засадени през октомври образуват нови корени преди почвата да замръзне. През пролетта изкарват по-силно от засадените по-късно.

Разстоянието между стъблените рози трябва да бъде 75 до 100 см. При храстовидните са достатъчни 40 до 50 см. Ако насадите рози на няколко реда, разстоянието помежду им трябва да бъде 100, респективно 60 см.

Храстовидните рози се садят достатъчно дълбоко и мястото на облагородяването се покрива с пръст. Стъблените рози се засаждат под ъгъл, не отвесно, както другите рози. Засаждането под ъгъл улеснява полагането в почвата и предотвратява счупване. Ъгълът към земята е около 60 градуса. Под този ъгъл трябва да се намира и разклонението на стеблото.

За добро вкореняване

Наранените при изравянето корени се скъсяват с остър нож. След това се потапят в глинена каша. Най-важното е корените да влязат отвесно в земята.

Израстъците на засадените през октомври рози се орязват до окончателната си дължина едва през пролетта. След засаждането, те се скъсяват само на четвърт от дължината. При незабавно нормално рязане съществува опасност от измръзване през зимата.

След засаждането стъблените рози се навеждат и короните им се покриват с пръст. Храстовидните се загърлят силно. За да са стабилни, короните се закрепват за земята с дървена кука. Върху тях се нахвърля достатъчно пръст, за да покрие клоните с около десетсантиметров пласт. Можете да ги покриете и само със стари чували или с елхови клонки. За загърляне на храстовидните рози използвайте компостна пръст, а не пръстта в непосредствена близост до растението, защото корените могат да пострадат. Хълмчетата трябва да бъдат достатъчно високи, за да предпазят 15 см от долната част.

Към края на октомври трябва да сложите зимно покритие и на старите рози. Клоните на тези рози се скъсяват съвсем леко и в никакъв случай не се орязват.