ВЪПРОС:

Ще правя домашно вино, гроздовата каша обаче не ще да закипи, какво да направя.

Ивелин Варчев, Благоевград

ОТГОВОР:

Много често в края на септември и през октомври ферментацията се затруднява и не стартира. Една от причините за това обикновено е студеното време. Сега обаче температурите не са такива, че да затруднят процеса.

Въпреки всичко проследете дали там, където сте поставили съдът температурата на мъстта не става по-ниска от 16-18 градуса. Ако това се случва, тогава дрождите не могат да заработят активно и да започнат да превръщат захарите в алкохол.

Ако сте допуснали този дефект, затоплете помещението. Това става като отваряте прозорците в топлите часове на деня, а през нощта плътно ги затваряте.

Внимание!

Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 градуса тя се забавя силно, а при 37-38 градуса спира. За ферментацията на белите вина е подходяща температура 16-18 градуса.