Защо в тази благоприятна година, която натрупа достатъчни температурни градуси за узряването на много и хубаво грозде, на доста места то още не е узряло като хората.

Отговорът е, че много производители се опитаха да изкарат максимални добиви от лозите и ги претовариха при резитбата, затова на места гроздето още не е узряло.

А натоварването е начин за нормиране на добива, който трябва да се контролира.

Под натоварване се разбира броят на очите, които се оставят при резитбата и от които зависи колко грозде ще се получи.

Увеличаването на натоварването до предел, съответстващ на силата на лозата, води и до увеличаване на добива.

При претоварване на лозите обаче, качеството на гроздето се влошава, то узрява трудно, а лозата отслабва.

Съвет: ако се оставят по-малък брой очи на лозата при резитбата, леторастите избуяват и ресите се източват или изресяват.

Затова при определяне на натоварването на лозите ръководно начало трябва да бъде да се поддържа правилно взаимната връзка между растежа и плододаването на лозата. Т. е. при определяне броя на очите, която следва да се оставят на една лоза, да се изхожда първо от нейната сила.

На силни лози могат да се оставят no-голям брой очи, но на по-слаби - по-малко.