"Тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000 тона винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино", прогнозира зам. министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

“Произведеното вино ще се окаже със 100 млн. литра повече, защото производството през миналата година бе едва 75 млн. литра заради студената и дъждовна година и лошата реколта. За сметка на това тази година ще имаме най-добра реколта от последните 30 години насам”, каза пред “Труд” Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Добивите от декар също ще се окажат двойно по-големи - средно от 600 до 800 кг, като на пазара вече могат да се намерят сортовете сандански мискет и супер ран болгар, а до края на месеца ще излезе и керацудата. В района на Поморие в момента се берат белите сортове грозде - мускат, совиньон блан и шардоне.

Всичко това ще дърпа цените надолу, а изкупуването на ранните сортове стартира от 70 стотинки за килограм, което на места е с около 10% по-ниска цена от миналата година, посочиха производителите. Големите обаче имат собствени лозя и разчитат предимно на тяхното си производство. Качеството на гроздето още се "пече", защото зависи пряко от слънцето до края на този месец.

"Ако времето се задържи без валежи до края на септември, лозарите ще отчетат добри добиви и качество, тъй като захарността на гроздовата продукция ще бъде по-висока", посочиха от Националната лозаро-винарска камара. Само преди година заради дъждовното лято реколтата от грозде се оказа с доста по-ниско качество и затова властите в Европейския съюз позволиха на винарите да добавят захар.