Подходящи за замразяване са повечето зеленчуци, но има разлика в предварителната им подготовка, най-вече начин на нарязване.
Неподходящи за замразяване са зелените салати и репичките, както и всички недозрели или презрели зеленчуци.
Преди да се поставят във фризера, зеленчуците трябва да се подготвят. Необходимо е да се почистя, измият, нарежат и бланшират.
Бланширането е много важно, тъй като по този начин се запазват цветът, вкусът и витамините и хранителните качества на продуктите. То става във вряща вода, където зеленчуците се потапят за няколко минути. След това се изваждат и поставят за кратко в студена вода и се изцеждат.
Зеленчуците се насипват в найлонови пликчета или в специални кутии за фризер.
Размразяването става в зависимост от вида на зеленчуците. При някои това става като замразените зеленчуци се изсипват в кипяща вода или се задушават в мазнина, а при други - постепенно на стайна температура.
Как да се направи
Пипер
Избират се добре узрели, месести чушки. Почистват се от дръжките и семето. Могат да се консервират цели или нарязани. Бланшйрат се 2-3 минути.
Зелен фасул
Замразява се млад зелен фасул с дребни зърна, без конци. Отстраняват се връхчетата, нарязва се на парченца по 3 см и се бланшира З минути.
Моркови
Подбират се млади моркови с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета, кръгчета или се рендосват и се бланшйрат 3 минути.
Карфиол и броколи
Разделят се на цветчета. Бланшира се 3-5 минути. При карфиола във водата се добавя малко лимонена киселина, за да се запази белият цвят.
Зеле
Избират се свежи, стегнати зелки. Почистват се, нарязват се на ивици и се бланшйрат 1-2 минути.
Праз
Нарязва се на парчета или кръгчета и се бланшира 5 минути.
Лук
Нарязва се на малки парчета и се бланшира 5 минути.
Червено цвекло
Избират се здрави, крехки, тъмночервени глави цвекло. Обелват се, измиват се, сваряват се и се нарязват на кубчета.
Целина
Сварява се заедно с кората, обелва се, нарязва се на кубчета, поръсва се с лимонов сок.
Спанак
Избират се крехки, непожълтели листа. Изчиства се, измива се добре, бланшира се 2 минути. Може и да се пасира.
Краставици
Използват се крехки плодове, без семена. Настъргват се на ренде или се нарязват на палки парченца и се изцеждат добре. Използват се за таратор.
Магданоз
Избират се едри, свежи листа. Нарязват се и се замразява на малки порции.
Гъби
Замразяват се здрави, не много едри гъби. Измиват се добре, ако е необходимо, се нарязват, задушават се леко в малко мазнина и се прибавят няколко капки лимонов сок.
Много домакини предпочитат да замразяват зеленчуците директно, като в пликчето поставят всички продукти за дадено ястие
Коментари