Когато отидете да купувате коч, задължително искайте и удостоверение, че животното е здраво

Когато купувате разплоден коч, преценете дали на външен вид отговаря на стандартите на породата. Огледайте го дали има някакви породни недостатъци.

Какво още е важно: попитайте за възрастта на коча, огледайте му зъбите; преценете дали е охранен добре.

Но кочът не трябва и да е недохранен, защото няма да ви свърши работа.

Купувайте само ако кочът е здрав

Имате право да искате от участъковия ветеринарен лекар удостоверение за здравословното състояние на коча. Проверете дали предишният стопанин е направил изследвания за бруцелоза както и за: заразен епидидимит, ваксинации срещу заразни болести и обезпаразитявания. Ако такива не са извършвани, не купувайте такива животни.

Огледайте и опипайте половите органи на коча - тестисите и скротална торба. Не купувайте разплодник с един тестис или без тестиси. При опипване тестисите трябва да са еластични и еднакви по плътност

Наличието на по-меки или по-твърди части говорят за възпалителни или дегенаративни процеси. Не купувайте животно с отклонения, възпаления, отоци, рани и паразити по тях.

Изследвйте половите му рефлекси като го пуснете в стадото или при размърляна овца. Следете много внимателно какви са му рефлексите: приближаване, ерекция, обхващане, съвкупление и еякулация, тяхното времетраене и съпровождащите ги рефлекси. Ако тези безусловни рефлекси са налице и добре се проявяват, кочът е годен за покупка. В противен случай си изберете друг коч.