Най-популярният начин за съхраняване на грозде в домашни условия е в приземения етаж или в избата.

Чудесно е, когато те са добре уплътнени и с малко остъклена площ.

Помещението да се дезинфекцира с варно мляко, а може и да се опуши със сяра в доза 3-4 г на 1 куб.метър.

Добре е да са изградят стелажи, за да използвате по-пълно кубатурата.

Ако няма стелажи, трябва да си набавите щайги и да ги наредите във височина - до 10 броя.

Щайгите да бъдат хубаво измити

Почистеното грозде се нарежда в тях. Хубаво е в помещението по пътеките да се постави върху лопата или ламарина сяра на прах, примесена със сухи хартийки.

Преди да се затворят вратата и прозорецът на помещението сярата се запалва внимателно и се излиза веднага.

При всяко вземане на грозде от съхранилището е добре да се прави подобно опушване.

Ако не се нарушава често създадената специфична газова среда, гроздето може да издържи до февруари.

Лесен компот

За една доза си пригответе 2 кг бяло грозде, карамфил - по 2 зърна на буркан, канела.

Водата, която ще е нужна за напълване на желания брой буркани сложете да заври заедно със захарта, пръчка канела и зърната карамфил.

Наронете и почистете гроздовите зърна и с тях напълнете в бурканите, така че зърната да са на два пръста от гърлото. Залейте с горещия сироп, затворете с капачки бързо и стерилизирайте за 10-15 минути бурканите с компот.

Кладено грозде за зимата

Продукти за една доза:

2 кг грозде, 400 г захар, 9 аспирина

Начупете гроздовете на по-малки части, които да могат да преминат през гърлото на буркан от 3 литра.

Бурканът се напълва до гърлото, за да видите какво количество вода ви е необходима. След това същото количество вода или същата вода се изсипва в тенджера, заедно със захарта и аспирина и се разбърква, докато те се стопят.

Залива се гроздето в буркана. Затваря се добре и се поставя на хладно.

За приказно боле

Ще ви представим една много лесна рецепта за съвременната домакиня за направа на вишновка, боле или каквото и да го наречем.

Уникалното в рецептата е, че тя може да се осъществи с използването на всякакъв плод, който ви попадне.

А ето и приготовлението:

На тъмно и хладно място в трилитров стъклен буркан се слагат чаша плод и чаша захар и се долива ракия, колкото да покрие сместа.

Може да се направят няколко реда и подреждането да продължи със следващ вид плод, който имате.

Хубавото е, че поредният плод можете да добавите и след седмица-две.

Така можете да наредите няколко вида есенни плодове, като винаги спазвате пропорцията чаша захар на чаша плод и вече малко ракийка или водка, защото плодовете започват да пускат своя сок.

През времето, когато прибавяте, от плодовете можете и да изваждате.

Вишновка

Наш читател поиска рецепта за най-обикновена вишновка, защото разполагал с ракия и късни вишни.

Представяме му рецептата:

Вишните трябва да се почистят от костилките и да се сложат в буркан - това може да стане и в по-голям съд, ако количествата са по-големи.

Плодовете се заливат с ракията и се оставят на слънце за 3-4 седмици.

След това сокът трябва да се прецеди - това става лесно през двойна марля или друг подходящ памучен пропускащ материал.

Прибавя се сироп, който да е сварен от 3/4 кг захар и 3 чаени чаши вода за 1 литър от ракията.

Изчаква се две седмици и пак се прецежда през ситна памучна материя.

Получава се много вкусна вишновка.