Необходими продукти: 5 кга зелени доматчета, 200 г сол, 100 мл оцет, 5-6 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, няколко глави чесън, вишневи и дюлеви листа, глава целина.

Начин на приготвяне: Доматите се измиват и се надупчват с игла. Нареждат се в големи буркани (3-5 литрови), като между тях се редят вишневи и дюлеви листа, както и подправките. Заливат се с вода за да бъде измерено нужното ни количеството. Водата се връща в тенджера и от нея се отливат 100 мл. добавят се солта, оцета и се бърка докато се разтворят напълно. С тази смес отново се заливат доматите. Затварят се с капачки и се прибират на студено. След 3-4 седмици мезето за аперитива е напълно готово.