Когато ще създавате нова овощна градина, има много фактори, с които трябва да се съобразите, ако искате начинанието ви да е успешно. Сред най-важните са особеностите на мястото - изложение, релеф, надморска височина, почва, киселинност на почвата, подпочвени води и др.

Безспорно от всички фактори най-голямо значение има топлинният режим, тъй като върху него трудно може да има човешка намеса. На повечето от останалите, с подходящи агротехнически мерки, могат да се извършват определени корекции - например чрез торене, напояване, отводняване, променяне на рН и др.

Топлинният режим и надморскатата височина са лимитиращи фактори за това дали даден овощен вид може да се отглежда в определен район или не. Като решаващи в по-голяма степен са не минималните температури през зимата, когато дръвчетата са в покой, а преди всичко късните мразове през пролетта, когато дръвчетата вече са започнали развитието си. При такива студове често се получават значителни повреди по видовете, които цъфтят по-рано като бадем, праскова, кайсия, дюля и др. Затова те трябва да се засаждат на месторастения с по-мека зима и без възвратни пролетни студове.