И в домашни условия любителите лозари могат да си приготвят хубави стафиди. Имайте предвид обаче, че

не всеки сорт грозде

е подходящ

за тази цел

Най-пригодни за направата на качествени стафиди са сортовете, гроздето на които няма семки.

Такива са Русалка, Русалка 1, Русалка 3, Русенско без семе, Бяло дребно без семе /Султанина/, Хибрид VI-4, Тракийска перла и др.

Този лозар, който отглежда такива сортове и иска да направи стафиди, трябва да набере гроздето добре узряло.

Оронените зърна

може да се

изсушат на слънце

но това може да стане и върху дървена скара или дъска.

През ден-два зърната трябва да се разбъркват, за да се изпарява влагата от тях.

Ако времето е слънчево, след 15-20 дни стафидите могат да станат готови.

Ако времето обаче е влажно, зърната трябва да се натопят в 6% разтвор на калиев карбонат във вряла вода.

На 10 литра вода се слага около 600 г калиев карбонат. Зърната се потапят, като предварително са поставени в кошница. Това улеснява и ускорява изсъхването им.

Ако гроздовите зърна са малко, просушаването им може да стане и във фурната, но при температура 60-70 градуса.