И в домашни условия любителите лозари могат да си приготвят хубави стафиди. Имайте предвид обаче, че
не всеки сорт грозде
е подходящ
за тази цел
Най-пригодни за направата на качествени стафиди са сортовете, гроздето на които няма семки.
Такива са Русалка, Русалка 1, Русалка 3, Русенско без семе, Бяло дребно без семе /Султанина/, Хибрид VI-4, Тракийска перла и др.
Този лозар, който отглежда такива сортове и иска да направи стафиди, трябва да набере гроздето добре узряло.
Оронените зърна
може да се
изсушат на слънце
но това може да стане и върху дървена скара или дъска.
През ден-два зърната трябва да се разбъркват, за да се изпарява влагата от тях.
Ако времето е слънчево, след 15-20 дни стафидите могат да станат готови.
Ако времето обаче е влажно, зърната трябва да се натопят в 6% разтвор на калиев карбонат във вряла вода.
На 10 литра вода се слага около 600 г калиев карбонат. Зърната се потапят, като предварително са поставени в кошница. Това улеснява и ускорява изсъхването им.
Ако гроздовите зърна са малко, просушаването им може да стане и във фурната, но при температура 60-70 градуса.
Коментари