Вече все по-често се случва в машините, произвеждани от световни марки да бъдат влагани материали и детайли, произведени не в заводите-майка, а в различни предприятия в други страни и континенти, обикновено китайски или индийски.Което има и предимства, и отрицателни страни, известни на специалистите и опитните фермери.

Затова те особено ценят техника, произведена изцяло от материали, възли и съставни части в страната, от която е съотвеният бранд. А това обикновено е гаранция за качество, здравина, издържливост и дълготрайност на агромашината.

Все още в Европа има такива компании, които пазят традицията на собственото производство и продукцията им се ползва с авторитет, често е предпочитана от земеделците, внимателно преценяващи инвестициите за своите машинни паркове.

За една такава фирма разговаряхме на щанда на ФЕРМЕР 2000 на есенната БАТА АГРО в Стара Загора с ТОДОР ДИМИТРОВ, представител за България на португалския лидер в областта на прикачния инвентар, фирмата GALUCHO. Той разказа интересни неща за компанията, която присъства на българския пазар от двайсетина години, има своето място на нашите полета, но около нея не се шуми както за някои други:

- GALUCHO е португалска фирма, основана през 1920 г. от фамилията Жустиньо и остава и до днес семейно предприятие. В момента там работят над 350 души и продукцията й се изнася в повече от 50 държави по целия свят, респективно и в България. Това, с което е позната марката основно са почвообработващи машини, някои модели от които работят дългосрочно и по българските ниви. Но в производствената листа на GALUCHO са включени и много други типове машини, които са непознати у нас. Поне засега. Моето намерение е тази празнина да бъде, в известна степен, запълнена.

България името на бранда, който е от 20 години тук, се свързва основно с дискови брани и по-малко с плугове. Някои наши клиенти дори наричат GALUCHO “царя на браните”. Има и още нещо интересно - фирмата е първият доставчик на ФЕРМЕР 2000, почти веднага след основаването на старозагорския гранд, с първия в страната модерен търговско-сервизен център. Още от тогава датира партньорството между двете компании.

През тези години у нас са продавани главно тежките дискови брани и четири-, пет-и шест- корпусни плугове.

Най-тежката брана е от серията GXT, широка 8 м и тежка 10,5 т. Тя се агрегатира с трактори с мощност 400 к.с. и нагоре. Тази, която виждате тук на щанда на ФЕРМЕР 2000, е от малко по-леката серия, но също е от сектора на тежките брани GXR.

Това е машина, която се продава добре в България, защото има някои съществени предимства. Имам предвид изключително здравата основна рама от високоякостна стомана, хидравличното надлъжно транспортно положение, сменяемите лагерни износващи се пластини, много мощна теглителна греда с двойна параболична пружинна система, напречното изместване на задните работни колела, регулировката за перфектна работна дълбочина, лесната промяна на центъра на браната и други.

Нещо повече, машината от този модел е много гъвкава, високо производителна и значително по- икономична. Много е подходяща за нашите почви, тежки и трудни. Подчертавам доброто съотношение между цена и качество, което отговаря на всички пазарни и производствени условия.

- Тези машини, продължи своя прелюбопитен разказ г-н Димитров, са тествани най-напред в Португалия където условията са сходни с тези в България.

И португалските почви са много тежки. Тестовете върху тях са потвърдили през годините отличните работни качества на тези брани и плугове. И, разбира си, продажбите са започнали и нараствали.

Отначало в Европа, а впоследствие и по света, както и в България преди 20 години. Навсякъде те са показали, че са много работливи, надеждни, ползват се без проблеми дълго време.

Всички тези качества конструктивно са се развивали в продължение на повече от 90 г. и практиката е вложила в браните, плуговете и другите машини най-доброто, показано от тях.

Днес много важно е обстоятелството, че по отношение на материалите фирмата не прави никакъв компромис. Всичко при машините от бранда е от особено якостна стомана.

Всичко, което се прави по машините на GALUCHO се произвежда и монтира в Португалия. Нищо не се внася от Индия или Китай. Главната производствена база и завод на компанията е в град Синтра, известен исторически център на страната, а до Лисабон има друга, по-малка, фабрика.

- Как в бъдеще ще се развива марката GALUCHO в България?, питаме на финала на нашия разговор.

- Разчитам на дилърите в България, главно от ФЕРМЕР 2000, да предлагат активно машините на бранда в страната.

Водим разговори с дилърите да активизираме представянето на марката - с повече демонстрации, с информационни кампании, така че фермерите да научат повече за португалския производител на световин брани и плугове. Да получат навременна информация и за новите машини на GALUCHO, които ще идват на нашия пазар.

Галучо не е само плугове и брани. Сега разговаряме с ръководството на компанията за вноса на някои нови позиции, с които да обогатим "българското" портфолио. Т.е. разработваме с Галучо и ФЕРМЕР 2000 планове за разширение на стоковата листа. Освен досегашните модели смятаме да внесем и други, различни типове машини.

Готвим изненади за нашите фермери, които вече са сериозни професионалисти и познавачи на европейския и световния пазар на агротехинка. Имаме, поне според нас, интересни идеи и инициативи, полезни за развитието на земеделието у нас, разкри част от своите намерения Тодор Димитров, човекът на GALUCHO у нас.