Листното подхранване ще подпомогне слънчогледа

02 юни 2010
Растениевъдство
0
18175
 

Листното подхранване ще подпомогне оптималното развитие на слънчогледа

Високата почвена влага от големите снегове през зимата и ранната пролет, ниските почвени температури до началото на май, падналите в последния месец валежи, градушките.... Все стресови фактори, които затрудняват земеделските производители и да засеят в оптимални срокове слънчогледа, да предпазят семената от загниване и да опазят поникналите млади растения.
Какво може да подпомогне слънчогледовите растенията да преодолеят стресовите условия през пролетно-лятната им вегетация:

ДА ПОДПОМОГНЕМ РАЗВИТИЕТО ИМ ЧРЕЗ ЛИСТНО ТОРЕНЕ
Загуба ли е внасянето на листен тор в ранните фази от развитието на слънчогледа?
Да, една част отива и в почвата, но това, което попада върху растенията е достатъчно да активизира фотосинтезата, дишането и да се задоволят нуждите от микроелементи. На малкото растение са достатъчни малко хранителни елементи, подадени на старта. Третирането на младия слънчоглед с листните торове подобрява растежа. Растенията са по-добре вкоренени, със здрави удебелени стъбла и увеличена площ и плътност на листната маса.

ДА ВЪЗДЕЙСТВАМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕТО НА ПО-ВИСОК ДОБИВ
Защо e полезно да торим листно слънчогледа в бутонизация?
Листното подхранване удължава живота на зелената вегетативна маса, подпомага правилното формиране на бутона, с което допринася за дружното изцъфтяване. Микроелементите, които са в лактатна форма привличат пчелите, подобрява се оплождането и се формират повече и по-добре изхранени семена.

ДА ДАДЕМ НА РАСТЕНИЯТА ЛИПСВАЩИТЕ ИМ ХРАНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ
Листното торене с комплексни листни торове е много ефективно при слънчогледа.
От какви дефицити страда слънчогледът в ранните фази от развитието си и как могат да бъдат преодоляни?
. Дефицит на молибден. В ранните фази от развитието си слънчогледът се отличава с особени изисквания към молибдена. Често се наблюдава задържане на развитието на растенията във фаза 4-6 лист. Листното торене в този момент с Лактофол води до  по- ускорено развитие и преодоляване на задържането.
Дефицит на бор. Слънчогледът е боролюбива култура. Важно е да се знае, че във физиологията на растенията няма моно дефицит. Ето защо трябва да се тори с комплексни листни торове. Едностранно борно подхранване не може да е по-полезно от борно подхранване, комбинирано с останалите макро и микроелементи. Един борен дефицит не се преодолява само с бор. Този дефицит трае 3 часа, след което се получава  пълен дисбаланс на всички микроелементи.

ДА ПОДОБРИМ УСВОЯВАНЕТО НА РЗ-ПРОДУКТИ
Кое е по-добре - самостоятелно приложение на листен тор или заедно с препаратите?
Повечето листни торове са смесими и съвместими с растителнозащитните препарати и повишават ефекта от тяхното приложение, защото съдържат специален прилепител. Едновременното третиране гарантира по-малка фитотоксичност и по-добро развитие на растенията. Това се отнася и за съвременните технологии на отглеждане на слънчогледа - Клиърфийлд и експресустойчиви хибриди.

ДА СЕ СПРАВИМ ПО-УСПЕШНО С ПЛЕВЕЛИТЕ
Повишената влажност ще доведе до развитие на значително количество плевели, дори и на местата, където са използвани почвени хербициди. Как да повишим процента на унищожените плевели?
Резултатите от изследванията на пораженията върху плевелната растителност, когато хербицидът  е внесен заедно с листния тор показват, че токсичните прояви върху плевелите настъпват  с 2-3 дни по-бързо и са по-силно изразени с 10-15% по скалата на EWRS. Листният тор допринася за нарастване на хербицидния ефект. Чрез листния тор настъпва смекчаване във фитотоксичните прояви на хербицидните смеси.

КАК ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ РАСТЕНИЯ, ЗАСЕГНАТИ ОТ ХЕРБИЦИДИ
При засягане на слънчогледовите посеви от хербицидна мъгла на препарати от групата 2,4-Д е необходимо незабавното им пръскане с лактофол Fe- най-сигурния антидот. Времето за третиране е 6-7 дни след увреждането, а дозата е 600мл/дка.

СЛЕД ГРАДУШКА
Може ли с листно торене да се помогне на засегнатите от градушка растения да се възстановят по-успешно? Листното торене в този момент активизира фотосинтезата и развитието на здрава листна маса. Листните торове, съдържащи специфични ставки на база на млечната киселина, имат превантивно антивирусно въздействие и повишават имунната защита на растенията. Известна е и калциращата роля на тора - подпомага се зарастването на наранените участъци.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
3096
0

Борбата срещу плевелите при царевицата може да се изведе по механичен и химичен начин. Механичната борба става посредством брануване и междуредови обработки.

792
0

По принцип засаждането на ранните домати полско производство започва в края на април и началото на май, когато е отминала опасността от слани. Тази година много стопани избързаха и най-вероятно в

1161
0

Сеитбата на памука започна в последните дни на април и според технологията трябва да приключи към средата на май, а при дъждовно време - най-късно до края на месеца. Насажденията с памук през 2015 г.

891
0

Без съмнение зърненото и специалното пшеничното ни производство постигнаха значителни успехи през последните години. Това обаче не е основание за прекалено задоволство поради няколко причини.

11016
0

В момента масово се разсаждат ранните домати полско производство. Растенията от това производство се отглеждат на ниска телена конструкция по схема 100+60/30-35 см.

Още от Фермер
99
0

Алма Давидова От началото на сезона до 13 март сме изнесли 44% по-малко рапица, в сравнение с миналия сезон, показват данните на МЗХ. За този период през порт Варна експортът е 88,3 хил.

387
0

Специално за в."Български фермер" Харзевинкел, Германия Оптичният растителен сензор CROP SENSOR ISARIA на CLAAS е не само първият онлайн сензор на пазара, съвместим с ISOBUS,

1566
0

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През първото десетдневие на май агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно време.

387
0

Около 16 май България очаква нови 170 000 дози ваксини 34 са огнищата на заразен нодуларен дерматит в страната към момента, около 16 май България очаква нови 170 000 дози ваксини.

144
0

Днес ще бъде облачно и с прекъсвания на много места ще продължи да превалява. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метерология и хидрология

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пореден тежък инцидент на пътя - убиец Русе – Бяла, за щастие се размина без жертви. Пътнически автобус излетя от мокрото шосе и се удари в дърво рано сутринта, съобщиха от ОД на МВР-Русе. Сигналът в полицията постъпил в 05:11 часа днес. Съобщението гласи, че е катастрофирал пътнически автобус, който е пътувал в посока Бяла - Русе.

В столичната Александровска болница се настаняват пациенти на несъществуващи болнични кушетки. Това показа разследване на Нова тв. Сигнали за тази практика има при доктор Камен Данов, който работи в отделението по гастроентеорология преди да поеме секция “Здравеопазване” в КТ “Подкрепа” и да излезе в неплатен отпуск.

Четиримата арестувани за побой след засичане на пътя в Раднево и техните жертви били дългогодишни приятели. Това казаха пред Нова тв жители на града. В последните дни той стана арена на мащабни протести и сблъсъци между граждани и полиция, именно заради този инцидент. „Проблемите се създават от една фамилия, която трябва да бъде наказана”,

Отговор:

Бременността при свинете продължава средно 114-115 дни (три месеца плюс три седмици, плюс три дни). Продължителността на бременността се изчислява от деня на последното покриване до деня на...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.