Импровизиран, но предизвикан от събитията, аналитичен разговор в най-горещата точка на българското змеделие - БАТА АГРО ЕСЕН 2015 - с НИВ ШВАРЦ, експерт по проблемите на пазара за агротехника, поискан от нашия специален пратеник на изложението ЛЮБОМИР КОРАЛОВ

Стара Загора - София

НИВ ШВАРЦ е динамичен и опитен агробизнесмен от Израел, които неотдавна се присъедини като управляващ партньор към екипа на известната старозагорска фирма, вносител на множество световни марки, ФЕРМЕР 2000.

Tой в детайли познава механизмите на пазара на техника за земеделието и направи реалистична оценка на възможностите на фермерите за обновяване на техните машинни паркове. Той очерта и факторите, стимулиращи или не, покупката на нова модерна техника в настоящия момент.

Това беше и нашето основание да го помолим, там на щанда на ФЕРМЕР 2000 на БАТА АГРО есен 2015, да направи анализ на тенденциите на пазара на агротехника у нас, да оцени представянето на фирмата на изложението, да очертае проблемите пред ФЕРМЕР 2000 и как те се преодоляват от екипа на компанията както и нейните отношения с партньорите. Той с готовност участва в разговора и сподели следното:

- Има няколко основни фактора, които влияят върху състоянието на пазара на агротехника. На предна линия е нуждата на агробизнеса от нови по-продуктивни машини, което се обуславя и от желанието на фермерите да повишават своята производителност и качеството на продукцията си. Друг съществен фактор са програмите на ЕС, които често променят намеренията на фермерите за инвестиции. В България нуждите от техника са стабилни т.е. земеделците тук имат нужда от иновативна, модерна техника. Стопанствата им се развиват, изискванията към продукцията им нарастват. Ето защо търсенето на нови машини има постоянен характер, а и фермерите знаят вече какво да търсят.

Основните проблеми, с които ние трябва да се справяме са свързани с влиянието, което ЕС има върху нагласите на фермерите за купуване на машини. Сега се забелязва закъснение в процеса на закупуване на техника което се обяснява с желанието на стопаните да използват проекти по европейските програми. Това създава проблеми с наличието на значителен брой машини в базите на вносителите , чакащи да бъдат купени. Вносът е направен поради първоначалните прогнози за отваряне на програмите и тяхното прилагане.

За сега информацията, която е обявена за тези програми е, че те няма да бъдат ориентирани към зърнопроизводителите. А това променя нагласите на фермерите за закупуване на техника, от която се нуждаят, а не такава каквато са планирали за проектите си. Това означава, че европейските програми влияят и върху пазара, и върху поръчките, които се правят по неестествен начин. Питате ме, как ФЕРМЕР 2000 се справя с тези проблеми? Правим това като планираме нашата наличност от машини и инвентар много по-добре от предишни години.

Инвестираме в по-добра организация и да бъдем по-точни в прогнозирането на поръчките и доставките на сезонните машини, когато и ако те са необходими...

Това е от една страна. От друга- се опитваме да бъдем най-близо до фермерите, да бъдем гъвкави в отговорите си на техните нужди, искания и т.н.

Както и да подновяваме и качествено да поддържаме машините, с които те разполагат.

В същото време им предлагаме по-нови, по-добри и по- производителни. Даваме им възможността да купуват машини при най-добри за тях условия на заплащане. Така те могат да продължават да работят дори и когато финансирането е проблемно.

Пак в интерес на фермерите са и нашите стъпки да се фокусираме върху предлагането на иновативни инвентари и прикачни машини. Взехме уникалното за нас решение да работим с по-малко брандове, но те да бъдат по-специализирани и на по-високо технологично равнище. Искаме да повишим и професионализма на нашия екип, да го квалифицираме, за да работи максимално в полза на нашите клиенти. И то не само на етапа на купуване на техника, но и най-вече след закупуването фермерите да използват максимално добре всички предимства на придобитите машини.

Тук на изложението БАТА АГРО ЕСЕН 2015 има много добри машини. Понякога разликите между тях не са значителни и важни. Това, което се предлага тук отговаря на всички изисквания на пазара и на нормативите на ЕС. Така че, разликите не винаги са в машината, а по-скоро в това как тази машина после се използва в процеса на работа.

И ние вярваме, че нашата работа не е само да продаваме, но и да помагаме на фермера да използва по най-полезен и пряк за него начин всички предимства на това, което е купил. И машината да го прави конкурентен.

За да постигнем тази цел правим всичко възможно да обучаваме хората от нашия екип да бъдат адекватни за всеки продукт. И най-вече нашите сервизни специалисти и техници да предават наличната информация на клиентите- така фермерите да използват напълно възможностите на техниката.

Всички машини, които виждате сега на панаира са по-модерни, по-иновативни, по-мощни, по-комфортни.

Дори и най-традиционните от тях като плуговете, например, стават все по-производителни със своите нови параметри.

И ние трябва, разучавайки новостите, да помогнем на нашите клиенти да получат максимална възвращаемост от направената инвестиция.

Смятаме, че нашата задача, че нашият ангажимент е да подготвим фермерите така да работят, че при експлоатацията на трактора, например, да получи 4-5% икономия от гориво. Така че, като квалифицираме екипа и подпомагаме клиентите очакваме да повишим нивото на продажбите.

Във връзка с всичко, това за което говорихме с Вас досега, мисля че мога да посъветвам земеделците да купуват само това, от което имат нужда.

Да не купуват защото в момента имало някакаво добро финансиране за някакви машини. Т.е. да не влизат в капана на това да вземат лесни пари защото има и такива програми. А да купуват само необходимото за тяхната дейност.

Нещо повече, нашите партньори трябва да гледат малко по-далече. Трябва да се опитват да гледат по-широко на бизнеса си, не само до се вторачват в отглеждането на едни или други културите. Да гледат на машините в перспектива и да планират как максимално да изполват възможностите им с всичките им предимства. Да разглеждат и оценяват внимателно връзката между трактора и инвентара, да знаят как едното влияе на другото и да предвиждат как използването на тези машини ще се отрази върху възвращаемостта от вложените средства.

Т.е. да си правят точна сметка, да търсят и намират на пазара иновативни решения на проблемите си. Фермерите трябва да са отворени към новите технологии, да прилагат модерни и рентабилни концепции, дори те да им изглеждат странно и по-различно от това, което са правили традиционно досега.

А ние, като специалисти, трябва да им даваме най-добри идеи и виждания, да им правим най-изгодни предложения за стопанствата им. Да постигаме това с нашия професионализъм и знания. Така, че те да ни се доверят и да знаят, че и техните машини, и ние няма да ги подведем.