Клостридиите са вид микроорганизми, които обичайно са навсякъде в околната среда. Тяхна важна особеност е, че издържат с години и при неблагоприятни атмосферни условия като преминават в т.нар. спорови форми, напомня доц. д-р Динко Динков. При предоставяне на възможност за развитие (липса на кислород, подходяща киселинност, досег с висока влага, кръв, течности и др.) спорите на тези микроорганизми преминават в т.нар. вегетативни форми, които имат възможност да отделят опасните клостридиини токсини.

Именно токсините на клостридиите са основният проблем за здравето на животните, а понякога и на човека. Чрез кръвта и другите телесни течности те могат да се разпространят в цялото тяло и да доведат до общо отравяне на организма, наречено клостридиина интоксикация. При него настъпва масово увреждане на вътрешните органи, нервната система и др., нерядко се стига и до бърза смърт на животните.

Възможни са отравяния на организма от токсините, отделяни от клостридиите при проникване на причинителите във вътрешни органи и тъкани. Това става при преминаването на ларви на различни паразити през различни вътрешни органи и тъкани. Такъв пример е заболяването фасциолоза, добило известност като метил, развиващо се в черния дроб на преживните животни. То е в резултат на миграцията на паразита през черния дроб на животните и тава причина за сериозното заболяване заразен некротичен хепатит, причинявано от микроорганизма Клостридиум новии.

Ентеротоксемията при преживните животни е друго заболяване, причинявано от клостродии с характерни признаци и бърза и висока смъртност на животните.

През зимния сезон напоследък у нас все по-често се наблюдава и внезапна смърт при малките агнета и ярета в резултата на инфекция при приемане през устата от малките животни на друг клостридии - Клостридиум сорделии. Заболяването се характеризира с поява на внезапно влошено общо състояние и висока смъртност предимно при агнетата и яретата в периода след раждането.

Още по темата четете в следващия брой на в. "Български фермер"