Минималният осигурителен доход за 2016 година е договорен само за първата група от квалификационни професии, които са ръководители. Това каза Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, в коментар за БНР на информацията за увеличения в селскостопанския сектор минимален осигурителен доход в размер на 995 лева.

„Договаряме минимални осигурителни доходи и деветте квалификационни групи професии – за аналитичните специалисти е 750 лева, например.“, каза Светла Василева и поясни, че преговорите, които се водят между синдикати и представителните работодателски организации, се отнасят за наетите работници в растениевъдството и животновъдството и по-специално в спомагателни дейности в селското стопанство. „Общото увеличение, което ние имаме в сравнение с 2015 за 2016 година, е 7,5%.“, поясни Светла Василева.

Посочените стойности са за наетите в селското стопанство, а не за регистрираните земеделски производители, за които минималният праг се приема с бюджета на държавното обществено осигуряване в края на годината, допълни още председателят на федерацията. „Доходите, които ние договаряме, са за наетите работници, които работят при тях, защото ние ги представляваме, а работодателските организации представляват земеделските производители".