Комисията по земеделието в Европейския парламент отхвърли проектозакона на Европейската комисия, който би позволил на държавите членки отделно да забраняват или ограничават използването на одобрени на европейско ниво генно-модифицирани организми на територията си, съобщи ЕП в прессъобщение.

Информация за решението бе публикувана още вчера в bgfermer.bg - http://www.bgfermer.bg/Article/4959208

Аргументът на Комисията е, че различните решения на държавите членки в ЕС ще попречат на конкурентоспособността на единния пазар на ЕС и ще поставят под заплаха хранителните производствени центрове на Съюза, които са силно зависими от внос на ГМО.

Мнението беше подкрепено от 28 евродепутати в Комисията и беше отхвърлено от 8 души. 6-ма се въздържаха. Преди да се проведе гласуването в пленарна зала, предложението ще бъде разгледано и от Комисията за околна среда на ЕК.

"Днешният вот в Комисията изпраща ясно послание: предложението на Комисията да се позволи на държавите отделно да решават дали да забранят или ограничат използването на ГМО трябва да бъде отхвърлено. Не сме създали европейския единен пазар, за да позволим на произволни политически решения да го компрометират", заяви евродепутатът Алберт Дес

Рядко се случва предложение на Европейската комисия да бъде категорично отхвърлено от Европейския парламент, който би могъл да предложи промени към първоначалния текст.

Комисията по екология в ЕП ще има последната дума по този законопроект. Нейният доклад, подготвен от десния италианец Джовани Ла виа, също призовава предложението да бъде оттеглено.