Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в град Тутракан, където присъства на официалното откриване на Крайдунавския парк, съобщиха от министерството на земеделието.

По думите й, като пълноправен член на Европейския съюз страната ни има право на помощ. „ България беше първата, която постави темата за кризата в млечния сектор на Съвета на министрите на земеделието в Брюксел през декември миналата година. От тогава досега ние не получихме подкрепа или одобрение от Европейската комисия на нито един от инструментите, които предлагахме. Срещнахме подкрепа от много страни-членки”, подчерта министър Танева. Тя допълни, че предприетите мерки от Комисията за подкрепа на сектора не са указали никакво влияние, защото в България няма производство на сухо мляко.

„Настояваме за допълнителни мерки, които могат да се приложат и да са ефективни за нашия млечен сектор поради спецификата му. Трябва да има справедливост, защото всяка една мярка, която се прилага от ЕК , зад нея стои европейски бюджет и той се формира от всички страни-членки“, категорична бе министър Танева. Тя изрази надежда, че на предстоящия Съвета на министрите ще се вземе решение за допълнителен набор от мерки, които ще се отнасят за българското млечно животновъдство, да може секторът да получи реална помощ.

Десислава Танева каза още, че загубите в млечния сектор само за една година се оценяват на 51 млн. евро. „Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, го направихме. Предоставихме държавна помощ „de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа заради кризата и направихме поредните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи относно начина на разпределение на фонда за постоянно затревени площи”, добави още министърът.