Ако сте решили да отглеждате катеричка в домашни условия, трябва да сте наясно, че тя е много свободолюбива животинка и затова трябва да й осигурите волиера (не клетка!), най-добре на чист въздух. Дори при добро гледане повечето рунтавелки, живеещи в тесни клетки, се разболяват и умират.

Катеричката се нуждае от постоянно движение, така че трябва да оборудвате волиерата с различни стълбички, колела, въжета (за гризачи, но трябва да подберете правилния размер, за да се чувства катеричката комфортно) и др.

Рунтавелката се нуждае и от място, където да може да крие хранителните си запаси

Един от вариантите за оформление на волиерите е наличието на дървесен ствол с клонки.

Що се отнася до храненето на катеричката, няма да имате проблеми. Любимото им лакомство са орехите и лешниците, сушените плодове и семките. Специалистите твърдят, че те обичат и моркови, гъби, плодове офика, малини и боровинки. Симпатичните рунтавелки с удоволствие гризат кора и елхови и борови шишарчици, в които има още семенца. Те са единствената "правилна" храна за рунтавелките. За да се насити, в природни условия катеричката трябва да изяде не по-малко от 20 елхови и 30 борови шишарки на ден.

Катеричките се хранят два пъти дневно - сутрин и вечер.

Прехранването е пагубно за здравето им

Единичната дажба на една катеричка трябва да съдържа 40-45 г храна.

В домашни условия им се дават орехи, лешници, кедрови ядки. С удоволствие си хапват и семки, нарязани ябълки, моркови и грозде.

В природата катеричка, доживяла до 4-годишна възраст, се смята за столетница. В домашни условия животът й не е много по-дълъг. Но ако катеричката живее във външна волиера, в условия, близки до естествените, но при това не страда от глад и естествени врагове, продължителността на живота й може да стигне до 12 години.