Цикадката Hyalesthes obsoletus, преносител на столбура, развива едно поколение годишно. Зимува основно по коренищата на поветицата. През лятото мигрира върху различни културни - пипер, домати, картофи и др., както и по диворастящи видове.

В зависимост от почвено-климатичните условия на дадения район миграцията на цикадките е по различно време и има различна продължителност. Среща се масово по щира, казашкия бодил, слънчогледа и др. За разпространение на столбура от 2 до 7 дни цикадката трябва да се храни само 5 минути от болно растение. Инкубационният период е около 1 месец. Повлиява от химични препарати, но тъй като има продължителен летеж от третирани на нетретирани участъци, не винаги резултати са оптимални.

За борба срещу неприятелятможе да се използва моспилан 20 СП - 25 г/дка или други инсектициди.

Няма устойчиви сортове

Няма устойчиви на столбур сортове зеленчуци. Ето защо трябва да се разчита само на агротехнически дейности - срок и гъстота на засаждане. При по-рано засадения пипер например, процентът на болните растения е по-висок.

Болестта се появява, когато беритбата вече е започнала. Масовите заразявания са когато голяма част от реколтата е прибрана, така че вредата от болестта е по-малка. Обратно, при късното засаждане столбурът се явява по-масово още по време на цъфтежа, далеч преди беритбата. Въпреки, че процентът на заболелите растения е по-малък, вредата е по-голяма - добивите са по-ниски и периодът на плододаване е по-кратък.