Австрия е най-големият производител на био-мляко в ЕС. Нито една страна в ЕС не произвежда повече био-мляко от нея. Още преди две години - през 2013, алпийската страна не само успя да защити първото място по производство на био-мляко, но и сериозно надмина резултатите на другите евространи, съобщават от Швейцарската земеделска информационна служба. Количеството от 442.969 тона е 6% по-голямо от миналогодишното. А делът на био-млякото е 15,1% от цялото количество произведено мляко.

Производството на биологично мляко в Европа

е един от основните пунктове в развитието на органичното земеделие и животновъдство на Стария континент. За масовите пазари органичното мляко, заедно с основните продукти от органични плодове и зеленчуци, е стратегически продукт за развитието на пазара на биологични продукти. И Австрия претендира не без основание да оглави класацията при производството на био-мляко. Веднага след нея са Великобритания и Франция. Германия също разширява дела на производство и потребление на биологични продукти. И Швеция напредва с бързи темпове.

Цените

Австрия има най-ниските цени на органична продукция в сравнение с всички други производители. И този факт е изключително силен като стратегически елемент. Традиционното мляко във Франция и Австрия са на подобно равнище, но по отношение на биологичното цената е много по-висока във Франция.

От друга страна конвенционалните млечни цени в Дания са високи и това води до покачване на цената и на органичното мляко.

Изводите: евространите с добре развито органично млекопроизводство рязко ще подобрят конкурентността си на вътрешния европазар. Австрийските мандри вече го доказаха.