Алма Давидова

С изключително добра реколта от грозде с високо захарно съдържание са благословени лозята у нас този сезон. Това е на фона на миналата - 2014,обявена за най-лошата лозаро-винарска година за последните 30 г. на територията на страната.

Съпоставката в цифри прави инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/: “Миналата година в предприятията на винарската промишленост в България, бяха прибрани и преработени 109 хиляди тона грозде. Тази година количествата, които очакваме винарските предприятия да приберат и преработят, е минимум 250 хиляди тона грозде с изключително високо качество в цялата страна и за всички сортове”.

И самите стопани в повечето райони са доволни и от количеството, и от качеството на продукцията. Десертните сортове вече са на пазара, а от винените очакват също много високо, дори превъзходно качество.

Десертното грозде е търсено и лесно се пласира на добри цени

Интересът към него е голям и продължава да се увеличава. Проблемът е, че насажденията са много малко, подчертава, проф. д-р Иван Пачев автор на много публикации в специализирани български и чуждестранни издания по проблемите на лозарството, директор на Института по лозарство и винарство - Плевен.

Търговците предпочитат да внасят от чужбина грозде, което няма тези вкусови качества, които нашите имат...

Трябва да има по-добра реклама на родното производство

препоръчва експертът, като се аргументира: България е била известна с местните сортове, които са създадени тук и ние трябва да ги развиваме и отглеждаме. Ако страната ни отиде да се представя във Франция, Италия или Испания с каберне това не прави впечатление - всички могат да го произвеждат, но ако се представи с гъмза, широка мелнишка или рубин, ще предизвика интереса на всеки.

Става въпрос за отглеждане на сортове, които са характерни за България.

В Северна България, около Монтана има лозе с десертно грозде от 20 дка, което е единствено на територията от Видин до Плевен. Същото е и с Гъмзата - има я край Ново село и е 5-7 дка.

При десертното грозде тази година се получава невероятното съчетание от количество, качество и добри цени.

На пазара в Южна България първите сортове се продават на дребно на нива от 1 до 2,30 лв. за кг. Количествата са сравнително по-малко и се реализират предимно по главните пътища и пазарите.

По 1.80 лв. за килограм се продаде десертното грозде Супер ран болгар, по толкова върви и черното едро Велика, похвалиха се лозари от село Брестовица, Пловдивско. До момента, независимо от сорта, гроздето не е паднало под 1 лев за килограм, въпреки че тази година, за разлика от предишната, е с обилна реколта. Чепките са опазени от болести и неприятели, и лозарите се надяват да компенсират миналогодишните щети, когато заради маната загубиха към 70% от реколтата.

Виненото грозде ще е много захарно и в изобилие, но за него пазарът е по-труден

Проблемите не са само в по-ниските цени но и в доста забавеното плащане. Тенденцията е вече повечето винарни да отглеждат собствени масиви и така намалява търсенето на суровина. Малките лозя са почти на изчезване оплакват се по-възрастните стопани и се опасяват че няма кой да продължи след тях, при липсата на стимул.

Цената за винените сортове все още не се е разиграла, коментира управител на фирма за производство на 1400 дка винени сортове грозде Мерло, Каберне, Каберне Фран, Сира, Мавруд, Темпранийо, Пино Ноар и Барбера в района на Чирпан:

“В района на Стралджа обявиха цени около 30-40 ст/кг грозде, което е просто немислимо. При разходи 300 лв/дка, няма как да продаваме на 30 ст.

Минимумът на цена за винените сортове трябва да е между 55 и 60 ст./кг

Миналата година винзаводите обявиха за нулева, понеже имаха налични количества, които можеха да ги спасят за тази година. Сега обаче нямат суровина, с която да работят. Търсене от тяхна страна има - и при нас идваха и се надявам, че това ще бъде цената - 55 - 60 ст/кг”.

Лозарите в района на Септември (Пазарджишка област) очакват една от най-богатите кампании на винени сортове през последното десетилетие, но повечето не се ангажират с прогнозирането на цени.

В Пловдивско състоянието на винените сортове грозде също е добро, но на места, заради засушаването се очаква спад на реколтата. Лозарите очакват много добра захарност, но по-ниски количества.

В района на Мелник лозарите също се зарекоха да не продават винените сортове грозде на цена под 60 ст. за кг. За Мерло и Каберне те посочиха стартова пазарна цена от 80 ст. за кг.

Лозарите от Брестовица обясняват, че ще продават белите винени сортове на 0.90-1 лев, а за червените ще държат цена от 0.70 лева за килограм.

А собствениците на лозя в Илинденци и Струмяни /Пиринско/ ще разчитат да реализират продукцията си на частни клиенти

От години местните не работят с винпромите, чийто собственици вече имат собствени лозови масиви и сами отглеждат суровината за вината си. През последните години и много гърци от Солун и Серес идват в Пиринско и купуват големи количества за производство на домашни вина. А най-много се притесняват местните лозари от Чирпанско от неконтролируемия внос на грозде от съседна Македония

Стопаните коментират, че македонското грозде е много евтино, но по никакъв начин не може да се мери като вкусови качества с българските сортове.

Очакванията тази година са за много добра реколта казва и Велимир Дончев, собственик на лозови масиви от региона на Търговище. Той обясни, че очаква средните добиви в личното му стопанство да достигнат около 600 кг/ дка., като в сравнение с миналата година, реколтата е в пъти по-богата: очаквам стартовите изкупни цени да бъдат между 0.70 лв./кг. и 0.90 лв./кг. Той съобщи, че към момента отглежда различни сортове грозде, като най- разпространени са Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пино ноар, Шардоне и Совиньон блан, като използва продукцията си и за производство и преработка в собствена винарна.

До 15 хил. дка нови лозя се създават годишно

Вече шеста година има тенденция площите с нови лозя да нарастват с по 10 000 - 15 000 дка, отбелязва инж. Красимир Коев.

При винарските предприятия - избите тип малка семейна до вимпром, също се наблюдава увеличение.

До момента на територията на страната имаме 19, които са в процес на доизграждане. Има изключително силен интерес към отрасъла лозарство и винопроизводство.

Имаме както родни, така и чуждестранни инвестиции в двете посоки. Секторът се развива добре. Нямаме предприятия, които са фалирали или затвори, поради криза и липса на пазари. Това е един от стабилните сектори в земеделието, твърди експертът.

Малките могат да оцелеят само с коопериране

За новопоявилите се проблеми в лозаро-винарството разказва инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ

Алма Давидова

Винпромите прецениха, че е нерентабилно да купуват некачествено грозде на високи цени. В резултат на това, си създадоха свои лозови масиви. Винарските предприятия разчитат на тях, отглеждат ги грижливо, съвместно с агрономи.

Благодарение на наблюдението на специалисти, гроздето се събира в оптималния период на зрелостта му.

Ако суровината на винарското предприятие е недостатъчна, то е принудено да купи грозде, но в малки количества.

Така дребните собственици на лозя престанаха да бъдат фактор във винопроизводството, бизнесът им западна.

Те не създадоха свои кооперативи. В момента има един-два такива на територията на страната.

Всяка година се получава проблемът, че няма кой да им изкупи гроздето или ако има, то е на ниска цена.

Дребните производители не се сдружиха и не създадоха условия да управляват добре своите стопанства.

Оттам дойдоха и проблемите.

Двата съществуващи кооператива, са много добре функциониращи. Разполагат с изби и много работници. Над 400 човека са влезли в тях и всяка година тези кооперативи са на печалба.

За съжаление те са само два и обединяват много малка част от всички гроздопроизводители в страната. Ето това е проблемът, уточнява инж. Коев.

ПОДПОМАГАНЕТО

Бюджетът по националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор 2014 - 2018 година е 134 млн. евро. Всяка година има прием за засаждане на новите лозя. Отчита се висок интерес. Средствата се усвояват на своя максимум и се подпомага 75% от сумата, която е под формата на европейски средства. 25% е самофинансирането на съответния кандидат. Подпомагането е в много високи граници и хората са много доволни. Процедурата по създаване на проекти за кандидатстване е опростена. Висок е интересът на бенефициентите по тази програма, обяснява инж Коев.

Повишено внимание

Припомняме, че до края на тази година собствениците на винени сортове лозя трябва да закупят права за засаждане, защото от 2016 година увеличението на насажденията ще бъде ограничено от нови европейски правила.

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ И ИНТЕРЕСНИ ЧЕТИВА И ИНФОРМАЦИИ ЩЕ НАМЕРИТЕ В НОВИ БРОЙ НА В. "БЪЛГАРСКИ ФЕРМЕР", КОЙТО Е НА ПАЗАРА ОТ ДНЕС