Американските млекопроизводители печелеят 200 млн. долара повече, защото отглеждат само женски телета. По информация на немското списание "Шпийгел", изследователите от университета Kansas State University в Манхатън са изслeдвали близо 2,4 млн. бременности на 1,5 млн. крави от породата Холщайн в САЩ.

Анализът им показва, че при първата бременност на кравите, женските телета стимулират по-усилено млечните жлези на майките. По този начин и следващото поколение получава повече мляко, отколкото, ако първото е било от мъжки пол.

Количеството мляко от една крава при две последователни бременности е с 445 кг по-голямо, ако първото родено от нея теле е женско.

Учените са установили, че подрастващото теле може допълнително да увеличи количеството мляко на кравата, ако тя го кърми по време на следващата бременност. Качеството на млякото, като съдържание на протеин и мазнини, не се влияе от пола на поколенията.

Експертите са на мнение, че причината за по-доброто изхранване на женското поколение е еволюционна адаптация, чрез която кравите растат по-бързо и имат възможност да създават следващо поколение.