През септември агрометеорологичните условия ще се определят от температури и валежи около и над климатичните норми.

В началото на месеца развитието на късните полски култури, преодолели отрицателните последици от продължителната лятна суша, ще протича с ускорени темпове, при наднормени топлинни условия.

Среднокъсните хибриди царевица ще приключат развитието си. При късните хибриди ще протича фаза млечна зрелост.

През първите дни от месеца условията ще бъдат подходящи за прибиране на слънчогледа, за провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури.

През първото дестдневие на септември е оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимна рапица.

След високите за сезона температури в началото на месеца през втората половина от първото десетдневие се очаква нормализиране на топлинните условия.

Прогнозираните валежи ще влияят благоприятно на вегетацията на вторите култури (зелен фасул, главесто и цветно зеле, броколи), но ще увеличат риска от развитие на патогени, причиняващи гниене по зреещата гроздова, плодова и зеленчукова реколта; сиво гниене по гроздето (Botrytis cinerea), късно кафяво гниене (Monilia fruktigena) по плодовете на есенно-зимните сортове овошки, кафяви петна - алтернария (Alternaria solani) по доматите и др.

През второто и третото десетдневие последните фази от развитието на късните земеделски култури ще протичат при температури близки до обичайните за края на лятото и началото на есента.

В края на второто десетдневие при късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост.

През третото десетдневие при памука ще се наблюдава фаза узряване. Тази година се очаква винените сортове грозде да достигнат технологична зрелост по-рано от обичайните срокове. Прогнозата е за качествена гроздова реколта, с високо съдържание на захари.

През третото десетдневие на септември във високите полета не са изключени слани, което ще налага своевременно прибиране на зеленчуковата реколта (домати, пипер), подлежаща на осланяване.

В края на септември във високите полета започва да тече агротехническият срок за сеитбата на ечемика и пшеницата.